Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

NFL Weekly: Wie koopt de Washington Commanders?

De kogel is door de kerk: de Washington Commanders staan te koop. Wie belangstelling heeft, mag rekenen op een aankoopbedrag vanaf zo’n 5,5 miljard dollar. De bedragen die circuleren lopen op tot boven de 6 miljard – en dat lijkt niet eens onrealistisch.

Door: Jeroen van den Berk

Ooit, om precies te zijn in november 2000, had ik de open kans om een praatje te maken met Dan Snyder. In een hotelbar in centrum St. Louis, daags voor de wedstrijd St. Louis Rams Washington (33-20 voor de bezoekers), zat hij met een paar mensen aan een tafeltje. Ik had maar iets simpels hoeven zeggen: over de destijds 7-4 Redskins, over zijn Nederlands klinkende achternaam, over zijn jonge leeftijd als clubeigenaar. Ik deed het niet – te verlegen, voelde te geforceerd – en dat vind ik nog altijd zonde.

Officieel is het statement namens Snyder en zijn vrouw Tanya dat “we are exploring all options”, als het gaat om de vraag of het verkoop van een deel van de aandelen of het hele team betreft. Snyder heeft vaker gezegd dat hij de club nooit verkoopt en het is nog maar het is pas anderhalf jaar geleden dat hij de minderheidsaandeelhouders heeft uitgekocht. Maar intussen is de bouw van een nieuw stadion in een (heel) vroeg stadium, wat uiteraard een investering betekent die – zie de Bills – om en nabij de 1,5 miljard dollar ligt en dus niet te financieren is zonder hulp.

Een NFL-team te koop, überhaupt, dat ís nogal wat. De laatste club die van de hand ging, in augustus dit jaar, waren de Broncos. Dat ging om 4,6 miljard dollar, de hoogste prijs ooit voor een Amerikaanse club in alle grote sporten. Daarvoor waren het de Panthers (2018) en de Bills (2014), die telkens voor records zorgden van respectievelijk 2,3 miljard en 1,2 miljard. Kort door de bocht: in acht jaar tijd is de prijs vervijfvoudigd.

Als Snyder (57) inderdaad mag rekenen op een bedrag van boven de 5,5 miljard, dan haalt hij op de aankoopprijs die hij had in 1999 – zo’n 800 miljoen dollar, en hij was destijds 34 jaar – een rendement van 688%. Koploper voor de buitenwereld is Amazon-oprichter Jeff Bezos, al dan niet samen met Jay-Z, als het gaat om kandidaat-koperschap. Hij wil al langer een club, komt uit de regio Washington DC, heeft er een huis en is eigenaar van de krant Washington Post. Al ligt de Amazon-deal voor de donderdagavondwedstrijden à 1 miljard per seizoen juridisch wel in de weg, en dus zijn er meer kapers.

Waar het hier echter om gaat, los van de business, zijn de 23 jaar van controverse, frustratie, sportieve teleurstelling en ophef die het eigenaarschap van Snyder tot op heden met zich meebracht. Bewezen jarenlang grensoverschrijdend gedrag. Fraude. Seksuele intimidatie. Discriminatie. Wangedrag, pesterijen en intimidatie. En dat was alleen nog maar intern.

Op het veld is het ook droevig. Slechts vier teams hebben een slechter winning-percentage. En maar twee teams hebben minder play-off overwinningen dan de twee van Washington (laatste in 2005), onder wie mijn eigen Lions (0). Washington is geen schim van de Superbowl-winnende organisatie uit de jaren 80 en 90, is al lang niet meer competitief en stapelt controverses op elkaar. Om maar te zwijgen over de vele coaches in twee decennia (tien), bedroevende free-agency moves en structureel slechte drafts.

Toen ik deze week appte met een buitenlandse vriend en fanatieke Washington-fan – burgundy-and-gold in het hart – was het antwoord dat Dan maar beter de deur niet tegen zich aan kon laten komen op weg naar de uitgang. Iets wat al 2,5 jaar, maar eigenlijk bijna tien keer zo lang in de lucht hangt.

En toch: in november 2000, als kersverse eigenaar, zag de wereld er nog veelbelovend uit. Ik had oprecht graag een biertje met de beste man gedronken en hem gevraagd naar zijn beeld over, pak ‘m beet, twintig jaar.

Auteur Jeroen van den Berk schrijft wekelijks een column voor Gridiron. Hij was als speler actief in Nederland en Duitsland (2000-2018), onder meer op de kampioensteams van de Maastricht Wildcats in 2007 en 2011. Hij kijkt de NFL intensief sinds 1999 en is fan van de Detroit Lions. In Gridiron – The Magazine is hij ook te lezen met verhalen over Thanksgiving en een portret van wijlen John Madden. Een abonnement op het magazine bestel je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *