Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Jeroen’s Scramble: Money, money, money

Wie heeft er weleens van Daniel Snyder gehoord? Ik tot vorige week ook niet. Snyder is de eigenaar van de Washington Commanders. Een multimiljardair die het niet te nauw neemt met regeltjes. Naast beschuldigingen over onder meer machtsmisbruik, discriminatie en seksuele intimidatie was Snyder’s laatste waarschijnlijke wapenfeit het opzoeken van chantabele informatie over andere team-eigenaars. In een tijd waar de NFL maar wat graag een brandschoon imago wil tentoonstellen, zit de organisatie met Snyder in de maag. De vraag is echter hoe lang nog?

De Amerikaanse website politico vergeleek Daniel Snyder onlangs met de voormalige president Donald Trump. Naast de controverse was de grootste overeenkomst het aantal onderzoeken dat naar beide mannen loopt. Van seksueel grensoverschrijdend gedrag (40 vrouwen deden hun verhaal tegenover de Washington Post), discriminatie, pesterijen tot mogelijke scams rond ticketverkoop. Eerder kreeg Snyder al een boete van 10 miljoen dollar van de NFL vanwege zijn gedrag en het e-mail schandaal waar de voormalige coach van de Las Vegas Raiders, Jon Gruden, en medewerkers van Washington mails uitwisselden vol homofobe en rascistische teksten. Gruden trok aan het kortste eind en werd op straat gezet. En Snyder? Die kwam er vanaf met een boete. Een schijntje voor de miljardair. Hij beloofde beterschap en een nieuwe leiding. Die kwam in de vorm van het nieuwe corporate gezicht van de Commanders; zijn vrouw Tanya Snyder. Een stroman volgens insiders.

En laten we het naamdrama niet vergeten. Het bewijs dat rijkdom en koppigheid niet de meest ideale combinatie is. De Commanders gingen tot 2020 door het leven als de Redskins. Een niet echt politiek correcte benaming voor native Americans. Ondanks publieke opinie haalde Snyder zijn schouders op. Er was in zijn beleving niets mis met de naam en hij was geenszins van plan om de naam te veranderen. Pas toen sponsoren zich er mee gingen bemoeien ging de eigenaar overstag. Dat oude liefde niet roest, ook al is deze racistisch, bleek uit het feit dat Tanya vorige maand voor de wedstrijd tegen Green Bay de woorden sprak “Hail to the Redskins! And let’s beat Green Bay.” Overigens werd ze uitgejouwd toen ze in het stadion op het videoscherm te zien was. Fans scandeerden ‘Sell the team’.

NFL en de andere eigenaren kunnen niet blij zijn met het gedrag van de Snydertjes. Tijdens een press scrum liet Indiana Colts-eigenaar Jim Irsay in ieder geval weten dat hij geloofde dat er genoeg redenen waren om Snyder als teameigenaar te verwijderen. Als het zover komt moeten 24 van de 32 eigenaars daar mee eens zijn. Onwaarschijnlijk, want ondanks alle kritiek wist Snyder binnen een half decennium de clubinkomsten van 100 miljoen euro naar 245 miljoen te laten stijgen. Geld dat hij in ieder geval niet steekt in verbeteringen in bijvoorbeeld het stadion. Naast een neerwaartse bezoekersspiraal is het stadion FedEx Field het beste te omschrijven als vergane glorie (vorig jaar knapte een rioolpijp waardoor bezoekers een poep en pies-douche moesten ontwijken) en heeft het een veld dat volgens kenners het slechtste in de NFL is.

De klap op de vuurpijl werd halverwege vorige maand bekend. ESPN kopte dat Snyder detectives had ingehuurd om chantagemiddelen te vinden voor iedere andere NFL-eigenaar. De 57-jarige eigenaar zou tegen mensen om hen heen gezegd hebben dat hij het team niet zonder gevecht zou opgeven en dat daar veel slachtoffers bij zouden vallen. ‘De NFL is net de maffia, alle eigenaars haten elkaar.’ Na publicatie schreef Snyder een brief naar zijn collega’s om de beschuldigingen in het artikel te ontkennen. Hoewel Snyder in oktober nog stevig in het zadel leek te zitten begon zijn rijk deze maand steeds grotere scheuren te vertonen. Afgelopen woensdag verscheen het persbericht dat de Snyders Bank of America Securities hebben ingehuurd om de verkoop van de Washington Commanders te onderzoeken. Verwacht prijskaartje? 5,5 miljard dollar. De hoogste prijs voor een NFL-team ooit.

Het verhaal van Snyder is er een van zakelijk succes en morele armoede. Vooral het laatste past niet bij het nieuwe imago van de National Football League. De organisatie presenteert zich graag als begaan, eerlijk, sociaal betrokken en transparant. Een cynicus zou vragen hoe teameigenaren (stuk voor stuk multimiljonairs) tegenwoordig en in het verleden om zijn gegaan met deze waarden. Zou het naderende vertrek van Snyder het begin zijn van iets groters?

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Op zondagavond is hij niet te storen en na Tennessee Titans, New Engeland Patriots sinds drie jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *