Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Jeroen’s Scramble: Thanksgiving Traditie

Morgen is het in Amerika Thanksgiving. Een nationale feestdag in Amerika waarmee dank uitgesproken werd voor de oogst en het voorgaande jaar. Inmiddels draait de dag om familie, kalkoen, pompoentaart, commercie en American Football.

Sinds 1876 zijn Thanksgiving en American Football onlosmakelijk aan elkaar verbonden. 146 jaar geleden vond op die dag het officiële kampioenschap van de Intercollegiate Football Association plaats. Yale versloeg Princeton met 2-0 in Hoboken, New Jersey. De wedstrijd werd gezien door bijna 1.000 fans die net als de spelers koud en regenachtig weer moesten trotseren. De start van een traditie. Alhoewel start. Sommige geschiedkundigen claimen dat de eerste Thanksgiving football-wedstrijd acht jaar daarvoor in Germantown Philadelphia werd gespeeld. Hoe dan ook, tegenwoordig is de feestdag niet meer voor te stellen zonder American Football.

Nog een stukje geschiedenis. Sinds de start van de NFL in 1920 viert de National Football League Thanksgiving Day. Sinds 1934 wordt een game gespeeld door de Detroit Lions en sinds 1966 een door de Dallas Cowboys (met twee uitzonderingen in 1975 en 1977). Eerstgenoemde speelde op deze dag 83 wedstrijden en laatstgenoemde 55. Onder het mom ‘you can never get enough football’ werd zestien jaar geleden nog een Thanksgiving-game ingelast. Niet zo vreemd want na het eten van een kalkoen en het drinken van een, twee of meer biertjes is er voor de gemiddelde Amerikaan niets beter dan voor de televisie te ontspannen met een game. Dit zorgde voor gigantische kijkcijfers wat weer voor meer advertentiegelden zorgde.

Morgen kan de American Football-fan uitkijken naar twee uitstekende games en een derby. De New York Giants vs Dallas Cowboys, New England Patriots vs Minnesota Vikings en Buffalo Bills vs Detroit Lions. De NFL maakte daarnaast bekend dat dit de eerste Thanksgiving games zijn die in het teken staan van de John Madden Thanksgiving Celebration. De in december 2021 overleden legendarische coach, commentator en videogame icon krijgt bij iedere game een speciaal eerbetoon. Een opname van Madden waarin hij Thanksgiving en de speciale relatie met football uitlegt zal iedere wedstrijd inleiden.

Terwijl ik mijzelf onderdompelde in Thanksgiving duizelde het mij van de feiten en cijfers. Iets waar American Football natuurlijk bekend om staat. Hieronder een aantal juweeltjes. Ter lering ende vermaack en natuurlijk om wat van de feitjes te droppen tijdens de wedstrijd. Veel plezier met de games en de “onder de indruk”-blikken die je vast hierdoor krijgt.

De inmiddels niet meer actieve Amerikaanse zender DuMont zond in 1953 als eerste netwerk een Thanksgiving game uit.

Jacksonville Jaguars is het enige actieve NFL-team dat nog nooit tijdens Thanksgiving heeft gespeeld.

De laatste keer dat The LA Rams op de feestdag op het veld stonden was in 1975. Met dit record voert het team de lijst aan van langste afwezigheid op een Thanksgiving-game ooit.

Sinds 2021 hebben The Detroit Lions de meeste overwinningen op Thanksgiving (37), evenals de meeste verliezen (43) op hun naam staan.

QB Troy Aikman zette met 455 passing yards in 1998 een nieuw record neer voor Thanksgiving-wedstrijden.

Het record voor de meeste touchdowns tijdens een Thanksgiving-wedstrijd staat op naam van Ernie Nevers (Chicago Cardinals). Hij scoorde er in 1929 zes en was tevens goed voor vier extra point conversions.

De meeste punten ooit gescoord op een Thanksgiving Day-wedstrijd staan op naam van de wedstrijd Detroit Lions-Green Bay Packers uit 1951. De totale score bedroeg 87 punten. De Lions wonnen met 52-35.

Op de dag na Thanksgiving in 2012 was de wedstrijd tussen New York Jets en New England Patriots het gesprek van de dag. Niet om de sportieve prestaties maar om de Butt Fumble. NY quarterback Mark Sanchez botste met zijn hoofd tegen de billen van zijn linemen Brandon Moore. Hierdoor verloor hij de bal die werd opgepakt door de Pats, die onmiddellijk een touchdown scoorden.

De meest gespeelde wedstrijd tijdens Thanksgiving is Detroit Lions – Green Bay Packers. De twee teams stonden 21 keer tegenover elkaar.

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Op zondagavond is hij niet te storen en na Tennessee Titans, New Engeland Patriots sinds drie jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *