Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Jeroen’s Scramble: En toen was het stil

Dinsdagochtend gaat de wekker vroeg in huize van Trierum. Rond zeven uur worden namelijk de wedstrijden bekeken die door het tijdsverschil gemist zijn. De Bills versus de Bengals zou een van de meest interessante van de week worden. Op NFL Network was de game echter niet te vinden. Via verschillende pushberichten kwam ik erachter waarom. Tijdens de wedstrijd had zich een drama voltrokken.

Met nog iets meer dan zes minuten in het eerste kwart tackelde de 24-jarige safety van de Buffalo Bills; Damar Hamlin, receiver Tee Higgins. Na de play kwam Hamlin overeind, maar zakte een paar seconden later achterover. Een hartaanval. 24 jaar. Ik ben sprakeloos. Vooral als ik de beelden van wat er daarna gebeurde op YouTube zag. De wedstrijd lag stil en de spierbundels van de NFL lieten zich van een compleet andere kant zien. Tranen, hulpeloosheid, zenuwen, gebeden, knuffels, verbazing en verdriet. Niet alleen bij zijn teammaten van de Bills, maar ook bij de tegenstanders. Daarnaast dreunde de stilte oorverdovend hard door het hele stadion in Cincinnati.

Iedereen was aangedaan en doorspelen zou geen optie zijn. De NFL besloot dan ook deze game te schrappen. In 1999 viel worstelaar Owen Hart tijdens zijn entree vanuit de rafters op de mat. De apparatuur die hem naar de ring liet zakken, werkte niet goed. Dit gebeurde live op Pay Per View en na een hectisch half uur besloot organisator WWF om de show toch door te laten gaan. Hart stierf en naderhand zorgde deze beslissing voor extra verontwaardiging en onbegrip na dit drama. Gelukkig is Hamlin niet gestorven. Hij werd op het veld gereanimeerd en hierdoor is zijn hart weer in gang gezet. Ondertussen ligt de safety in het ziekenhuis, in een kunstmatig coma gebracht en aan de beademing. De NFL maakte dan ook de enige beslissing die juist was.

In dit soort situaties is het vaak verwarring dat de boventoon voert. Tijdens een uitzending op de Amerikaanse sportzender ESPN zou er gezegd zijn dat de eerste beslissing van de NFL was om na een opwarmperiode van vijf minuten de wedstrijd weer te hervatten. In een telefonische meeting op maandag met media ontkrachtte Troy Vincent, uitvoerend vicepresident personeel van de NFL, dit. “Het is nooit bij ons opgekomen om daarover te praten. Dat is belachelijk en bovendien ongevoelig.” Er zijn nog geen plannen om de wedstrijd opnieuw te spelen. Alsook hoe dat wordt aangepakt. De Bengals stonden voor met 7-3 en wat te doen met de betalende bezoekers? Dat is op dit moment ook niet belangrijk. De football-wereld houdt zijn adem in en stuurt positieve energie en gedachten naar Damar Hamlin.

Hoewel Hamlin geen speler was die ik goed kende of volgde kwam dit nieuws aan als een mokerslag. Terwijl ik dit tik staat op de achtergrond de rerun van Gameday Final op de NFL Network aan. Deze stond in het teken van het drama. Vreemd genoeg vond de streamingdienst het niet nodig om de commercials hier uit te editen. Na de laatste update over Hamlin werden kijkers ‘getrakteerd’ op vrolijke reclamefilmpjes van onder andere Red Bull en Burger King. Onbegrijpelijk en smakeloos. Inmiddels weet ik dat de beste man een groot hart heeft en betrokken was bij verschillende goede doelen. Toen hij nog niet een goed betaalde NFL-speler was startte Hamlin via GoFundMe een speelgoedinzamelingsactie voor minder bedeelde kinderen in zijn geboorteplaats. Deze werd gisteren weer online gezet en wist, in minder dan een dag, meer dan drie miljoen dollar op te halen. Laten we hopen dat het hart van Hamlin naast groot ook sterk is en dat hij weet te herstellen.

Dit had een compleet andere column moeten zijn waarin ik terug keek naar het afgelopen jaar en vooruit naar 2023. Dit is echter belangrijker. Het leven is broos. Geniet er dus ieder moment van en vergeet niet tegen je geliefden, familie en vrienden te zeggen ‘ik hou van je en gelukkig jaar’. Tegen diegene die je minder aardig vindt volstaat het laatste gedeelte van de groet.

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Op zondagavond is hij niet te storen en na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds drie jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *