Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Crusaders pakken winst op Nitro’s in eerste BNL-ronde, Ghent kansloos tegen Brussel

De eerste speelronde van het 2023 BNL seizoen staat in de boeken. Afgelopen zaterdagavond werden twee wedstrijden gespeeld voor de nieuwe BNL competitie. Deze competitie bestaat voorlopig nog uit de vijf beste teams van Nederland en Belgie en aldus is er telkens 1 team wat een speelronde niet speelt. De eerste speelronde waren dat de Limburg Shotguns.

In Ghent kwamen de Brussels Black Angels op bezoek. Beide teams zijn debutanten in de nieuwe league maar het is al snel duidelijk dat Brussel de favorieten-rol naar zich toe trekt.

Waar zij in het eerste kwart nog slechts twee scores noteren doen ze dat in het tweede kwart even dubbelop. Veertig punten staan er voor de Black Angels op het scoreboard bij rust. In de tweede helft halen zij duidelijk de voet van het gaspedaal en wordt er slecht eenmaal gescoord nog in het derde kwart. Het gehele laatste gedeelte van de wedstrijd komt er geen score meer bij en komt de eindscore uit op 00-48 voor de bezoekende ploeg uit de hoofdstad. Een zeer afgetekende overwinning die een, niet mis te verstaan, visitekaartje is voor de rest van de League.

Het strijdtoneel voor de andere BNL confrontatie vond plaats op het veld van de Kasteel Nitro’s te Izegem. Daar moest titelverdediger Amsterdam Crusaders z’n opwachting maken tegen de mannen van HC Olivier Beck in het Maroon/Black. En deze kwamen tot aan de tanden bewapend en klaar voor de strijd op het GridIron. De wedstrijd werd mooi omlijst door professioneel commentaar en opzwepende maar fijne muziek. De perfecte ambiance voor American Football.

De Nitro’s waren duidelijk niet onder de indruk van de palmares van de Hollandse heren want de eerste score van de wedstrijd komt al snel op het conto van de thuisspelende ploeg. (06-00) De conversie (PAT) is niet goed en aldus blijft het bij zes punten.

Het antwoord van de Crusaders laat echter niet lang op zich wachten en via een pass van Quarterback Jasper Nijland op receiver Melvin Maasdamme trekken de Crusaders de score snel gelijk. Waar de ‘Point After Touchdown’ voor Kasteel er niet in ging weet Crusaders er echter twee op het scorebord te zetten. Runningback Berto Stuijt verzilvert de 2-points conversion. (06-08) De tweede TD van Crusaders komt nog in hetzelfde tweede kwart en is wederom van de hand van Nijland. Deze keer vindt hij de handen van John Hanbury die op zijn beurt de eindzone vindt. De hierop volgende conversie is niet goed. (06-14) Nog voor de pauze echter weten de gastheren het weer spannend te maken door een interceptie door Nick van Hee. De conversie gaat er niet in. En met deze score gaan de beide ploegen de pauze in. (12-14)

In de tweede helft laat ook de defense van Crusaders zich gelden en weet defender Nick Buitenweg de QB van Izegem te pakken in z’n eigen endzone. Deze verliest hierdoor de controle over de bal en deze gaat over de achterlijn. Safety. (12-16)

Hierna blijft het publiek verder verschoond van verdere scores in het derde kwart en komt het vierde en laatste kwart er aan te pas om uitsluitsel te geven over wie er met de W mag gaan pronken na de eerste speelronde.

Crusaders zet echter nog even goed de voet op het gaspedaal en Quarterback Nijland weet niet lang daarna wederom Iers Nationaal Team speler John Hanbury te vinden voor een touchdown. De PAT was niet goed. (12-22) Ook weet hij later in het vierde kwart Melvin Maasdamme opnieuw te treffen met een loepzuivere pass. De twee punts conversie wordt erin gelopen door runningback Urakaj Achthoven. Hiermee is de eindstand uitgekomen op 12-30 en kunnen de Crusaders zich gaan opmaken voor de busreis terug naar Amsterdam met de winst op zak. Zij treffen volgende week de Ghent Gators thuis op Sportpark Sloten. De Nitro’s moeten afreizen naar Beringen alwaar zij in het MijnStadion de Limburg Shotguns moeten bekampen. Deze komen zaterdagavond voor het eerst in actie. Brussel Black Angels heeft deze speelronde vrij.

Foto: Sandra Ruhe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *