Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Falcons met debuterende HC Von Gerhardt tegen Commanders

De Arnhem Falcons gaan zondag beginnen aan het Eredivisieseizoen. De halve finalist van vorig jaar doet dat met een debuterende head coach, al is het geen onbekende naam. Dylan Von Gerhardt is, zo dicteerden de omstandigheden dit offseason, de nieuwe eindverantwoordelijke langs de Arnhemse zijlijn.

Hij was even weg uit het American football. Na een noodgedwongen pensioen als speler van de Amsterdam Crusaders door een blessure en daarna een verhuizing naar Arnhem, kwam football op een lager pitje te staan. Tot vorig jaar. ,,Het begon wel weer een beetje te kriebelen, ik wilde eens kijken of coachen iets voor me was.”

In Martin Doomen vond hij een leermeester bij de Falcons. ,,Hij stond daar voor open, dat was erg fijn. En bij de Arnhem Falcons ben ik met open armen ontvangen. Ik dacht nog: hoe word ik aangekeken, als oud-Crusader?” lacht Von Gerhardt.

De samenwerking met Doomen kende na vorig seizoen, waarin Arnhem strandde in de play-offs, alweer zijn einde. De head coach stopte, net als oudgediende Jeroen Daams. Een flink gat in de coaching staf. Om dat op te vullen werd gezocht naar mensen van buitenaf, maar dat mislukte. ,,We hebben met elkaar om tafel gezeten en op een gegeven moment moet je dan ook verder, zo’n seizoen komt ook steeds dichter bij.”

En dus werd de relatief onervaren Von Gerhardt de HC, alhoewel hij benadrukt dat die taken verdeeld zijn over hemzelf en Rick Bruisten. ,,Ik had wat meer tijd te besteden, dus ik ben head coach in naam en naar buiten toe geworden. Maar we doen het echt samen.”

Die tandem moet de Arnhem Falcons naar een mooi seizoen gaan leiden. ,,We hebben veel ervaren spelers in het team, zij kunnen wedstrijden voor ons over de streep trekken.” Dat het spelersaantal – zo’n 25 op wedstrijddag – aanzienlijk minder is dan in bijvoorbeeld Rotterdam en Lelystad is, hoeft geen probleem te zijn denkt de nieuwbakken oefenmeester. ,,Qua ervaring, qua hoeveelheid gespeelde seizoenen, hebben wij misschien wel meer dan sommige andere teams. Bovendien is er aanwas vanuit de jeugd. En er zijn zelfs jongens helemaal zonder ervaring in de sport, die super enthousiast zijn en dingen snel oppikken. Die gaan we ook inpassen.”

Dat begint dus zondag tegen de Lelystad Commanders, die dit jaar ook gebruik mogen maken van spelers en stafleden van de Flevo Phantoms. Wat verwacht Von Gerhardt uit de polder? ,,Ontzettend lastig. We weten dat vertrouwde namen als de broers Van Deventer en Sidney Kunst er weer bij zijn, maar ik weet niet hoeveel spelers zij uit Almere meenemen. En hoe dat in de staf gaat – nemen ze het playbook van Lelystad over zoals dat was, of beginnen ze daar opnieuw.”

Het zal spoedig blijken. Niet in Arnhem, overigens, want hoewel de Falcons een thuiswedstrijd spelen wordt uitgeweken naar Utrecht. De Dominators bieden hun veld aan, nu het kunstgras op Sportpark ’t Cranevelt door de winterse omstandigheden onbespeelbaar is geacht. Al om 11:00 uur wordt er afgetrapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *