Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

AFBN Power Ranking weer volledig op de schop; slechts één team handhaaft zich in top-3

Terwijl zaagmans op het punt staat om de competitie in speelronde 4 doormidden te zagen is er nog geen pijl op te trekken wie dit jaar de landstitel gaat grijpen. De afwezigheid van de Amsterdam Crusaders pakt geweldig uit voor de spanning in de vaderlandse football league – en iets minder geweldig voor onze AFBN-watchers, die elke editie van de power ranking weer helemaal opnieuw moeten beginnen.

1. (vorige: 4) Lelystad Commanders
In de polder lijkt men helemaal los. Lelystad kende een stroeve start van de competitie met een forse nederlaag in Arnhem, maar deelden diezelfde Falcons een nog forsere tik uit in de afgelopen speelronde. 55-20, cijfers om ‘u’ tegen te zeggen. De offense liep in alle opzichten geweldig: de passing game was vlijmscherp, de running game gaf een echte punch aan het aanvalsspel en als beiden tóch geen uitweg boden waren er nog de QB runs van Carlo van Deventer. Een display van hoog niveau, die alleen maar tot stand kon komen omdat het in verdedigend opzicht goed lukte om de Falcons te bedwingen. Als de Commanders dit niveau tot het eind van de competitie vasthouden is er geen enkele reden waarom Lelystad niet z’n eerste Tulip Bowl zou kunnen winnen.

2. (5) Lightning Leiden
Met een beetje geluk was Lighting Leiden nu het enige team in de AFBN met een smetteloos 3-0 record. In de tweede competitieweek zorgde een fieldgoal in de slotseconden ervoor dat Lelystad er in overtime met de winst vandoor ging. Hoofdcoach Brian Spapens lukte het om de goede mindset weer te installeren en toverde vorige competitieronde ook een konijn uit de hoge hoed. Met Dany Ortega als quarterback klikte het namelijk aanvallend opeens en scoorde de luchtmacht drie lange touchdowns. De veteraan gooide meerdere touchdown passes in de eclatante zege op Rotterdam Trojans en dat had niemand verwacht. Rotterdam bleef aandringen, maar uiteindelijk was het de verdediging van Leiden die het beslissende duwtje in de rug gaf. Met twee pick six touchdowns en een shutdown zette de Leidse verdediging de naam ook op de footballkaart. Hoe Leiden voor de dag komt tegen Hilversum is de vraag; gaat een quarterback controverse van invloed zijn op de lockerroom?

3. (3) Hilversum Hurricanes
Hilversum Hurricanes is thuis een stuk beter dan uit, zo mag de voorzichtige conclusie zijn na drie competitieweken. Op ’t Jagerspaadje kroop quarterback Shawn Hendrix weer uit zijn schulp, alhoewel aangetekend moet worden dat Groningen Giants dit seizoen nog geen hoogvlieger is. Met de toevoeging van Frank van Berkum van Lelystad heeft Hilversum echter diepte gegeven aan de passing game. Dat was hoognodig, want de verliespartij tegen Rotterdam in week 2 liet zien dat er een makkelijke manier is om Hendrix aan banden te leggen als receivers gedekt zijn en simpele ballen laten vallen. De Hurricanes defense liet tegen Groningen weer punten toe. De D moet een paar tandjes bij zetten om tegen de betere teams goed uit de verf te komen. Met veteraan Dennis de Wit als anker lijkt dat in de passing game goed te lukken, maar de ploeg blijft kwetsbaar over de grond.

4. (1) Arnhem Falcons
Een hard gelag voor de Falcons was de uitwedstrijd bij Lelystad. De achilleshiel van de Arnhemmers werd blootgelegd door de Commanders, en dan hebben we het niet over een bepaald aspect in het spel van de Gelderlanders. Nee, dan gaat het over de kleine – weliswaar zeer ervaren – selectie van de Falcons. In Flevoland miste HC Dylan von Gerhardt enkele sterkhouders, met als belangrijkste pion running back Lennard Harris, en deed het team zichtbaar een jasje uit. De offense was onmachtig en zette de eigen defense dusdanig veel aan het werk dat er aan die kant van de bal ook geen houden meer aan was. Met een fit roster blijft Arnhem een levensgevaarlijke tegenstander voor elke Eredivisionist, maar de spoeling is dun.

5. (2) Rotterdam Trojans
De Trojans staan op een plek waar ze niet thuishoren, maar dat hebben ze aan zichzelf te danken. Het verlies tegen Lightning Leiden kan nog enigszins worden verbloemd door het feit dat quarterback Richard Bouthoorn paasverplichtingen had. Zijn vervanger verslikte zich in de hongerige verdediging van Leiden en de running game kon dat verlies niet compenseren. Ook mét Bouthoorn loopt het nog niet in 010. De timing met zijn receivers is er nog niet. Het echte drama voltrok zich echter aan de verdedigende zijde van de bal, want Leiden quarterback Dany Ortega legde een pijnlijk punt bloot in de verdediging van de Rotterdammers. Drie keer werd de secondary verschalkt op een lange pass, waardoor ook de run defense uiteindelijk moest toegeven. Hoofdcoach Stefan van der Neut heeft veel te lijmen en moet zorgen dat de neuzen in dezelfde richting blijven, anders is het seizoen aan de Maas snel voorbij.

6. (6) Groningen Giants
Wat de Giants nodig hebben is even clichématig als waar: een overwinning. Leuk spel en een jeugdige flair zijn mooi, maar terwijl de competitie bijna halverwege is wachten de noorderlingen nog op een eerste winstpartij in de Eredivisie. Dit weekend ligt wel een uitstekende mogelijkheid om het seizoen in één klap weer op de rails te krijgen: de uitwedstrijd bij de Arnhem Falcons. Wint Groningen die met zes punten of meer verschil, dan grijpt het de tie-break op de Arnhemmers en staat het slechts één win achter een play-off-plek. Do or die dus in de Gelderse hoofdstad. Lukt het de Giants om nu wél dat laatste zetje richting een overwinning te geven, is er weer van alles mogelijk. Maar zo niet… Dan ligt degradatie naar de Eerste Divisie op de loer. De sport kan in alle opzichten keihard zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *