Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Lelystad kan play-offs ruiken na zege op Groningen: ‘We hebben de potentie’

De Lelystad Commanders hebben na de zeperd tegen de Trojans van vorige week nu de draad weer opgepakt. In Lelystad werden de Groningen Giants redelijk eenvoudig opzij gezet, het werd 30-7 in een duel dat bij de rust al nagenoeg beslist was.

Toch zijn het de Giants die als eerste toeslaan op Sportpark Langezand. Al op de allereerste drive vindt quarterback Martin Garriga zijn tight end voor een touchdown van 40 yards. Het zou de enige score van de wedstrijd blijken voor de Groningers.

Lelystadse touchdowns van Geordy Leito (6 yard run), en Frank van Deventer (33 yard pass) volgen nog voor rust, net als een prachtige quarterback run van Carlo van Deventer. Hij zig-zagt maar liefst 49 yards over het footballveld en laat de ene na de andere verdediger de hielen zien.

Zo spectaculair als de eerste twee kwarten, zo moeizaam verloopt de wedstrijd na de pauze. Waar de eerste helft slechts één turnover kent, volgen er in de laatste twee kwarten maar liefst zeven. De meeste daarvan zijn van de Groningers, die in totaal de bal maar liefst zes keer weggeven. Nog buiten twee turnovers on downs gerekend.

Diep in het vierde kwart is er toch nog een slotakkoord in de heerlijke lentezon op Langezand. Met zo’n 2 yards te gaan rent Gabriel Silva de bal nog een laatste keer de endzone in voor de Commanders, die een 3-2 record veiligstellen.

Stroef
Quarterback Van Deventer was in z’n nopjes met de overwinning, maar zag ook dat er nog stappen te nemen zijn. ,,Prettig, maar het ging stroef. We schieten onszelf best vaak in de voet, dat kost ons vandaag misschien wel drie touchdowns. We winnen hem wel, maar dat gaat met horten en stoten.”

,,Het is wel fijn dat de play-offs in zicht beginnen te komen. Daar gaan we nu naar toe werken, maar we pakken elke game opnieuw op. Of we nu 3-2 staan of 6-0 – of andersom – het maakt ons niets uit, we moeten gewoon kwalitatief football laten zien op het veld en daar werken we elke week aan.”

Zou het dit jaar dan het jaar van de Lelystad Commanders – met gedoogsteun van de Flevo Phantoms – kunnen worden? ,,We hebben nu al wat sterke teams gezien in de competitie, maar ik denk dat we de potentie hebben. Maar we kunnen alleen aan onszelf werken. Als wij er alles uithalen, dan denk ik dat er wel een kans is dat wij dit jaar met de Tulip Bowl naar huis kunnen.”

Proces
Voor de QB zelf is het in elk geval een ander jaar dan anders. Met veel spelers uit Almere én een lading rookies veranderde er nogal wat in ‘zijn’ offense. ,,Dan zie je al heel snel dat je gewend bent om met bepaalde mensen te spelen, en als daar dan nieuwe mensen bijkomen dat dat groepsproces weer helemaal op gang moet komen. Dat je op het veld een blik wisselt met elkaar en weet wat de ander gaat doen – dat zit er nog niet helemaal in, en dat zie je terug.”

Toch geniet Van Deventer zichtbaar weer met volle teugen en grijpt hij de uitdaging met beide handen aan. ,,Het is mooi om onze kennis over te dragen, niet alleen ik maar ook Frank (van Deventer), Sidney (Kunst) en Nigel Breidel. We doen dat heel graag, we worden er alleen maar heel blij van als we onze kennis kunnen bijdragen aan de volgende generatie. Om onze club, maar ook de sport, in leven te kunnen houden in Nederland.”

Play-offs
Helemaal zeker van een play-off-ticket is Lelystad overigens nog niet, daarvoor heeft het nog één eigen win óf loss van Groningen nodig. En zelfs als dat niet lukt, is een nederlaag in de laatste speelronde van minder dan 23 punten voldoende, wanneer de polderlingen opnieuw de degens kruisen met Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *