Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Jeroen’s Scramble: De draft, Super Bowl-dromen, geld en een tragedie

De NFL Draft van 2023 is achter de rug en net als ieder jaar was het complex, raar, sensationeel en spannend. Daarnaast werd een belachelijk geldrecord verbroken en was er nieuws dat iedereen weer met beide voeten op de grond zette.

Ik vraag mij af of er fans zijn, Amerikanen buitengesloten, die werkelijk alle regels van de jaarlijkse NFL Draft begrijpen. Ik in ieder geval niet, dus laat ik mij leiden door kenners op social media die er wel verstand van (zeggen te) hebben. Zoals te verwachten bij een productie van de National Football League was de NFL Draft 2023 een spektakel. Drie dagen lang konden de 32 NFL-teams 259 universiteitsspelers kiezen om zo misschien wel dichterbij te komen bij de Super Bowl-ring droom. 

Het belangrijkste woord is hier ‘misschien’, want ondanks de hype zijn first round draft picks beslist geen garantie voor Super Bowl-succes. Vorig jaar benutten de Jacksonville Jaguars (Travon Walker, DE, Georgia), Detroit Lions (Aidan Hutchinson, Edge, Michigan), Houston Texans (Derek Stingley Jr., CB, LSU), New York Jets (Ahmad “Sauce” Gardner, CB, Cincinnati) en New York Giants (Kayvon Thibodeaux, Edge, Oregon) een eerste ronde keus. Veelal indrukwekkende spelers, maar dit resulteerde voor geen van de teams in een felbegeerde finale plek. Sterker, in de uiteindelijke ranking van het vorige seizoen was geen van de teams met hoge first round picks te vinden bij de eerste negen plekken. De vraag is of die koppeling van Super Bowl-succes en de Draft realistisch is. Voor de aandacht zeker weten, het zorgt immers voor mooie headlines. Belangrijker is echter dat de teams met nieuw bloed bouwen aan een solide toekomst van hun franchise. 

Hoewel de Amerikaanse media zich vooral te goed deden aan de hoogtepunten van de Draft was er meer opmerkelijk Football-nieuws. Zo werd bekend dat Lamar Jackson, de quarterback van de Baltimore Ravens, in een klap de bestbetaalde speler in de NFL werd. De beste man ondertekende een contract voor vijf jaar, dat volgens insiders 260 miljoen dollar waard zou zijn. Katjing! De weg naar dit megacontract zat vol hobbels, die vaak publiekelijk werden genomen, en duurde twee jaar. De QB wilde een langdurige overeenkomst met grotere gegarandeerde geldelijke beloning. Iets waarvan de Ravens-leiding dacht ‘dat kan best minder’. Op 2 maart ging Jackson zelfs zo ver door in de media te roepen dat hij zijn ontslag had aangevraagd. Beide partijen zijn er echter dus uitgekomen. Leuk detail: Jackson vertegenwoordigde zichzelf tijdens deze deal. Een rekening voor dure advocaten hoeft hij dus niet te betalen. Zelfs een multimiljonair moet immers op de kleintjes letten. In een bericht op Twitter vertelde de QB erg blij te zijn met het resultaat.‘You know, for the last few months, there’s been a lot of he’s said, she’s said. A lot of nail-biting, a lot of head scratching going on, but for the next five years, it’s a lot of flock going on. Let’s go, baby. Let’s go. Let’s go, man. Can’t wait to get there. Can’t wait to be there. Can’t wait to light up M&T (Bank Stadium) for the next five years, man. Let’s get it.’

Lamar Jackson neemt de meestverdienende NFL-spelers kroon over van de 24-jarige Super Bowl-finalist Jalen Hurts van de Philadelphia Eagles. Vorige maand werd bekend dat hij een contract had getekend voor vijf jaar waar maar liefst 255 miljoen dollar tegenover stond. Ter vergelijking, Hurts gaat 47 miljoen euro per jaar meer verdienen dan zijn tegenstander in de Super Bowl en uiteindelijke winnaar Patrick Mahomes van de Kansas City Chiefs. Hij tekende in 2020 een 10-jarig contract voor ‘maar’ 435 miljoen dollar.

Zonder twijfel zijn dit indrukwekkende maar, wees eens eerlijk, tegelijkertijd ook belachelijke bedragen. Voordat ik mij hier druk over kon maken, kreeg ik een alert over een tragische gebeurtenis. Die alles in een keer weer in perspectief zette. Begin deze week werd bekend dat de tweejarige dochter van Tampa Bay Buccaneers linebacker Shaquil Barrett in een noodlottig ongeval zondag was verdronken in het zwembad van de familie in Florida. Dit soort berichten zorgen ervoor dat alle cynisme van mij afvalt. Dus ja, die quarterbacks verdienen zoveel geld en die first round picks zorgen misschien wel voor een Super Bowl-plek. Of niet dan? 

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Op zondagavond is hij niet te storen en na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds drie jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *