Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Jeroen’s Scramble: De geldtrein van de NFL rijdt Europa in

Met het nodige digitale trompetgeschal werden deze week de NFL-games aangekondigd die in Engeland worden gespeeld. In de eerste helft van oktober doen de Jaguars (twee keer), Falcons, Bills, Ravens en Titans Londen aan. Ook twee games in Duitsland zijn aangekondigd. Daar spelen de Dolphins tegen de Chiefs (op 5 november) en de Colts tegen de Patriots (op 12 november) in Frankfurt.

Als een Europeaan in Amerika tickets wil kopen voor een NFL-game dan gaat dat vaak gepaard met ongeloof en verontwaardiging. Dan heb ik het niet eens over de verborgen kosten die in de VS nog hoger zijn of de vele secundaire verkopers. Nee, ik heb het over de prijs en de beschikbaarheid van officiële National Football League-tickets en de kosten die daarbij komen voor een natje en een droogje. Vorig jaar september was ik in SoFi Stadium getuige van een van de weinige games waar Rams wisten te winnen. De kaartjes, vier stuks (in de nose bleeds, dus zo hoog dat je spontaan een bloedneus kan krijgen), kochten we vooraf voor het luttele bedrag van net geen 300 dollar. Maar daar hield het niet op. Eenmaal in het stadion sloeg de dollarmeter door naar rood. Wat voorbeelden: een tapbiertje 17 dollar, een truckersblik 21 dollar, lauwe patat 9 dollar en de meest ongeïnspireerde hotdog die ik ooit zag 12,50 dollar. Football is, zowel op als buiten het veld, BIG business.

Dat moet natuurlijk ook wel, want er eten veel mensen van de inkomsten. Van de stadions en teameigenaren, tot de bond. Gelukkig voor de NFL-mannen in pak is de kaartverkoop maar een fractie van de complete poet dat het per seizoen binnen harkt. Met andere woorden; de NFL boert best heel goed. De daling in bezoekers tijdens COVID-19-jaren is dan ook zo goed als vergeten. Voor het vorige seizoen noteerde de NFL een bezoekersstijging per game van 3,25 procent. Of zoals een SBJ-analyse liet zien, een gemiddelde van 69.442 bezoekers per wedstrijd. Het op een na hoogste resultaat dat de league in de afgelopen 19 jaar behaalde. De gemiddelde ticketprijs was tijdens het 2022 seizoen 111,75 dollar. Tel uit je winst.

Het probleem met mensen die veel geld verdienen is dat zij er altijd nog meer bij willen. Dat gaat zeker op voor de NFL-topman Roger Goodell. De commissaris deelde begin 2000 de geldelijke groeiambitie voor zijn bond. Toen hij daar een paar jaar geleden op aan werd gesproken, legde hij de focus van geld op toeschouwers. Na de bijna 200 miljoen fans in Amerika richtte de NFL namelijk zijn vizier op significante internationale groei. Meer poppetjes zorgen immers voor meer geld. Hoe je dat doet? Simpel, je speelt een aantal wedstrijden buiten de landsgrenzen van de Verenigde Staten. Europa was een een-tweetje. Hier was men immers al bekend door de niet meer bestaande NFLE-competitie en wat te denken van de flinke hoeveelheid Amerikaanse expats? In 2007 werd de pigskin, voor de eerste keer in een heel lange tijd weer, in Londen afgetrapt en sindsdien keert de NFL ieder jaar terug. Met de net aangekondigde wedstrijden niet meegenomen werd er in de Britse hoofdstad 33 keer gespeeld. Inmiddels zijn Duitsland en Mexico ook aangesloten bij de landen die NFL-wedstrijden hosten. Vooral in het eerstgenoemde land is dat een groot succes. Ticketmaster liet vorig seizoen weten dat op het hoogtepunt 800.000 mensen in de Duitse digitale rij stonden op kaartjes te bemachtigen. Volgens de ticketverkoper was de animo zo hoog dat er makkelijk drie miljoen kaarten hadden kunnen verkocht worden. Katjing. 

Vorig jaar was in de Allianz Arena in Munchen de wedstrijd tussen Buccaneers en de Seahawks te zien. Het stadion heeft plaats voor 75.000 mensen en was stijf uitverkocht. De prijzen voor de tickets liepen van 65 euro tot 165 euro. De vraag was echter zo groot dat op de secundaire ticketmarkt de kaarten verkocht werden tussen de 585 en 33.760 dollar. Fans staken online hun ongenoegen hierover niet onder stoelen of banken. Nu gaat er niets van de niet officiële ticketverkoop naar de NFL, maar het schetst wel hoe populair de sport buiten de VS aan het worden is en dat er genoeg manieren zijn voor de NFL om hier financieel voordeel uit te halen.

Het zou mij niets verbazen als we de komende jaren een veelvoud van dat uiteindelijke aantal wedstrijden in Europa zien. Misschien een terugkeer van American Football in de Johan Cruijff ArenA? Niet realistisch denk ik, maar ‘fingers crossed’. Hoe dan ook, natuurlijk is dit een goede zaak voor de Europese fans, maar uiteindelijk trekt vooral de NFL aan het langste eind. Het succes zorgt ervoor dat er nog meer geld verdiend kan worden, waardoor de bonussen van onder andere Goodell nog hoger worden. Zoals legende Missy Elliott al zong: It’s all about the Benjamins. Al vraag ik mij af of Europeanen ooit een biertje van 21 euro op een sportwedstrijd zullen accepteren?

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Op zondagavond is hij niet te storen en na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds drie jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *