Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Jeroen’s Scramble: De toekomst is digitaal

Groot football-nieuws in Amerika. Het streamingkanaal Peacock krijgt daar de exclusieve rechten om een aantal live NFL Playoff-games te streamen. Hoewel er nog steeds meer mensen naar football op de ‘normale’ manier kijken, is dit een belangrijke stap voor de toekomst van football.

Afgelopen week liet een Amerikaanse streamer een bommetje vallen. Peacock (het digitale onderdeel van televisiezender NBC) gaat namelijk drie exclusieve live NFL Playoff-games op zaterdag 13 januari 2024 en de zondag daarop uitzenden. Nu is het streamen van football-wedstrijden inmiddels gemeengoed geworden in de States. Zo kan je al een tijdje NFL-games zien op apps van Hulu, Paramount +, Sling TV, Amazon Prime Video en zelfs YouTube. Wel moest de Amerikaanse fan voor de wildcard Playoff-games en wat daar opvolgt terugschakelen naar die ouderwetse reguliere televisiezenders. Het persbericht over de samenwerking waren NBC Sports en de NFL vol van dit ‘fantastische’ nieuws. Een woordje viel op in het verhaal: het woordje exclusief.

Natuurlijk is exclusief in marketingtermen een breed begrip. Wie de kleine lettertjes van het persbericht overslaat (en wie leest die nu eigenlijk) zou je denken dat als Amerikanen straks de Playoffs live mee willen kijken zij straks een streaming abonnementje moeten afsluiten bij Peacock. De kosten? Net geen 50 dollar per jaar voor een abonnement met advertenties of 100 dollar zonder. Wie echter doorscrollt naar de  kleine lettertjes ziet dat de drie games ook ‘gewoon’ te bekijken zijn door abo’s van NFL + en NFL Sunday Ticket. Voor deze column checkte ik even de prijs van die twee en schrok. Voor meer dan 150 games betaalt de Amerikaan tussen de 4,99 en 9,99 dollar per maand. Wil die alles zien dan praat je over 349 en 489 dollar per seizoen. Met dit soort bedragen lijkt de net geen 200 euro per jaar voor een pro-abonnement, dat wij Europeanen betalen voor NFL Gamepass, een schijntje. 

De streamingstap is significant voor de NFL en zijn kijkers. Ik kan mij de reactie van mijn Amerikaanse neef voorstellen. Hij is zijn hele leven al gewend om NFL-games te bekijken op een van de drie grote televisiezenders. Vorig jaar vroeg ik hem of hij ooit een NFL-abonnement zou overwegen. Zijn antwoord was exemplarisch voor heel veel Amerikanen en had ook zo uit een Nederlandse mond opgetekend kunnen worden. ‘Waarom zou ik betalen voor iets dat ik nu gratis kan zien? Leuk dat je toegang hebt tot meer dan 200 games en veel andere dingen over football, maar ik probeer altijd een match per week te kijken en dat lukt mij soms al niet.’ Deze instelling kan voor een potentiële uitdaging gaan zorgen voor de NFL. Ik verwacht dat jongere fans zonder met hun ogen te knipperen een Peacock-lidmaatschap afsluiten (waarschijnlijk een met reclames). Naast football krijgen ze daar alles van de WWE en een wagonlading aan films en series bij. De oudere, vaak meer vermogende, fan kan de hand op de knip houden en denken bekijk jij het even snel met dat Peacock.

De belangrijkste vraag is wat deze deal gaat betekenen voor de kijkcijfers. Peacock kende in het eerste kwartaal van dit jaar 21 miljoen abonnees. Je kan stellen dat dit niet allemaal football-fans zijn. De NFL trok vorig seizoen met de vier divisional round games gemiddeld 38,2 miljoen kijkers. Bij elkaar zagen 152 miljoen Amerikanen de wedstrijden. 152 versus 21 miljoen. Dat is nogal een verschil. Waarom NFL toch deze digitale stap zet? Naast het geld dat Peacock betaalt (het bedrag werd nergens genoemd) ligt het antwoord daarop voor de hand. De organisatie wil future proof zijn. Cijfers uit het vorige seizoen lieten een stijging zien van digitaal kijkgedrag tegenover die in 2020 van 47 procent. Vergelijk het aantal met 2019 en je praat over een stijging van maar liefst 88 procent.

Of je het nu leuk vindt of niet, de toekomst is digitaal en de streaming tsunami is niet meer te stoppen. Dat is natuurlijk lullig voor de boomers die games, films en series alleen nog via normale televisie volgen, maar NFL volgt het geld en dat zit, zeker in de toekomst, in streaming. Het zal mij dan ook niets verbazen dat het in de toekomst de beslissing maakt om het gros van de belangrijke wedstrijden aan een streamer verkopen. Ik ben dan vooral benieuwd wat er met de Europese Gamepass gebeurt. Het lijkt mij niet mogelijk dat de Netflixen van deze wereld de knip trekken om NFL-games hier live uit te zenden. De kans is groter dat de NFL Gamepass anders gaat insteken. En bij anders, hoort waarschijnlijk een (nog) hoger prijskaartje. Een ding is zeker, ik ga never nooit de bedragen van NFL Sunday Ticket betalen. Laat dit overigens zien dat boomer-gedrag mij ook niet vreemd is?

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Op zondagavond is hij niet te storen en na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds drie jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *