Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Jeroen’s Scramble: Gokken maakt meer kapot dan je lief is, deel II

Twee weken geleden schreef ik hier over het probleem van gokkende spelers. Zeven NFL-spelers hebben dit jaar boetes gehad of werden op non-actief gezet omdat zij online een gokje waagden. Officieel maakte de NFL enkel bekend dat er een grootschalig onderzoek liep. Deze week maakte de organisatie meer duidelijk.

Tijdens een conference call met journalisten deelde de NFL hoe zij het gokken binnen de organisatie tegen wil gaan. Dit moet vooral gebeuren door educatie. Om alles net nog even duidelijker te maken zijn er zes regels in het leven geroepen. Het vreemde is dat die regels voor het grootste gedeelte onder het kopje open deuren vallen. Iets dat de football-bond overigens zelf ook erkent. Door de ‘nieuwe regels’ in de spotlights te zetten willen ze, waarschijnlijk vooral voor de spelers, duidelijkheid creëren. 

De regels zijn:

  • Spelers mogen niet wedden op NFL-wedstrijden.
  • Spelers mogen niet wedden als ze in de teamfaciliteit zijn, reizen voor een wedstrijd of verblijven in een teamhotel.
  • Niemand anders mag uit naam van de speler een weddenschap afsluiten.
  • Spelers mogen geen ‘inside information’ delen met de buitenwereld.
  • Spelers mogen gedurende het seizoen niet bij een plek waar ze weddenschappen af kunnen sluiten (sportsbook) naar binnen.
  • Spelers mogen niet dagelijks fantasy football spelen.

Naast het bekend maken van de ‘regels’ worden alle rookies verplicht om aanwezig te zijn bij een educatieve sessie over gokken. Ook werd bekend dat NFL vice president chief compliance officer Sabrina Perel de baas is van een groep die teams gaat bezoeken om persoonlijke gesprekken te voeren, en advies te geven over de regels rondom gokken. De afgelopen maanden werden al 14 teams bezocht en zes bezoekjes staan al op de agenda. Tijdens de conference onderstreepte Jeff Miller, NFL executive vice president of communications, public affairs and policy, dat de wereld de afgelopen jaren flink is veranderd. ‘Dat we niet willen dat onze mensen wedden is niet nieuw, maar gokken op sports is makkelijker beschikbaar dan ooit. Met onze telefoons is het mogelijk om op een simpele manier op verschillende zaken te wedden. Het gokken op sport is hierdoor veel meer aanwezig in het leven van mensen dan een paar jaar geleden. Wij als sportcompetitie, waar integriteit van het spel het hoogste principe is, moeten onderzoeken hoe we informatie delen en onze spelers informeren over de regels.’ 

Mooi natuurlijk dat de NFL niets aan het toeval over wil laten, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden. We praten hier immers over volwassen mannen die stuk voor stuk de potentie hebben om multimiljonair te worden of al zijn. Ik vraag me af hoe de zes regels bij die woeste bonken aankomen. Ook omdat een aantal niet heel duidelijk zijn, maar daarover straks meer. Naming and shaming heeft volgens mij meer effect. Zeker als je ziet welke straffen de spelers die betrapt werden op gokken kregen. Daarnaast voelen de regels een beetje gek aan. Vooral de laatste regel is gek. Speel niet iedere dag fantasy football. Het eerste wat ik dacht was of dat wel een of twee keer in de week zou mogen? Misschien dat het team van Perel het daar in de persoonlijke gesprekken over heeft gehad.

Tijdens de conference viel het woord integriteit meerdere keren. Ik vraag mij oprecht af of deze move symboolpolitiek is,  vooral bedoeld voor de buitenwereld. Natuurlijk wil de NFL de slechte publiciteit niet, maar aan de andere kant heeft de bond ook verschillende gokbedrijven als officiële partners. Kijk je wedstrijden via NFL Network dan kun je de vele commercials van online gokaanbieders waarschijnlijk dromen. Reclames om kijkers aan het gokken te krijgen zijn geen probleem, maar als je bij de NFL werkt mag je het zelf niet doen. Dat is toch, op zijn minst, vreemd te noemen?  En dan is er nog iets anders. De Super Bowl van volgend jaar wordt in Las Vegas gehouden. De grootste plek ter wereld als het gaat om gokken. Iets als de kat op het spek binden?

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Op zondagavond is hij niet te storen en na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds drie jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *