Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Professionalisme doet met NIL intrede in college football

In 2021 besloot de NCAA, de landelijke sportbond voor Amerikaanse universiteiten, student-atleten het recht te geven om zich te laten betalen voor NIL (name, image, likeness). Dit deed de overkoepelende sportbond zonder strikte regels op te stellen: iedere school en iedere atleet konden vrij met elkaar onderhandelen over het betalen van student-atleten voor bepaalde activiteiten. Het gevolg: een oorlog is losgebarsten tussen de grote universiteiten (die voor een deel afhankelijk zijn van de inkomsten via sportteams) om studenten te lokken met een zo hoog mogelijk NIL-bedrag boven op hun sportbeurs. Op 23 mei kwam het vervolg hierop: De NCAA en de Power 5 conferences (SEC, BIG10, Big 12, ACC en Pac 12) hebben besloten om student atleten voortaan te betalen als werknemers, waarschijnlijk vanaf najaar 2025.

Wat houdt NIL precies in? Volgens de omschrijving door de NCAA is het een recht op vergoeding waarbij bijvoorbeeld een student wordt toegestaan om reclame te maken voor een product of een dienst. Wanneer dit product of deze dienst een afbeelding van de atleet gebruikt zonder diens toestemming dan kan deze een claim indienen voor het schenden van beeldrecht. Dus de atleet maakt van tevoren afspraken met een sponsor of schikt achteraf. Deze bedragen staan vrij per atleet en per school waarvoor de atleet uitkomt.

Dit besluit was een reactie op veel klachten van atleten dat zij werden gebruikt (onder andere door de NCAA) voor promotie van hun teams of wedstrijden zonder daar rechtstreeks voor te worden gecompenseerd. Sterker nog, het was nadrukkelijk verboden voor atleten om zich te laten betalen voor wat dan ook buiten hun sportbeurs om. Zelfs bijbanen lagen onder het vergrootglas van de bond omdat dit verkapt salaris gesponsord door rijke supporters van scholen zou kunnen zijn en de NCAA-atleet werd gepresenteerd als een pure amateur (op de sportbeurs na dan).

In de praktijk was dit een onhoudbare situatie: atleten, zeker bij de twee grootste teamsporten basketbal en football, kregen wel vaker cadeautjes van supporters. Wanneer de bond onderzoek deed en daarachter kwam werden er boetes uitgedeeld, beurzen ingetrokken, coaches ontslagen en ging men daarna gewoon door met het stiekem betalen van atleten. Dus besloot de NCAA in 2021 om betalingen aan atleten in het kader van NIL toe te staan om het illegaal uitbetalen te stoppen.

Wil je meer weten over de NIL, schaf dan Gridiron – The Magazine 6 aan via de site! Ook kun je je abonneren op het enige american football tijdschrift van Nederland. Je betaalt dan 29,95 voor vier nummers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *