Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Lightning Leiden verdiend nationaal kampioen in eigen huis

Lightning Leiden is voor de tweede keer op rij Nederlands kampioen American football. In eigen huis won de ploeg met 24-14 van Maastricht Wildcats. De overwinning was verdiend, al was het alleen al voor de strakke organisatie die club had opgetuigd rondom Tulip Bowl XXXVIII.

Tulip Bowl XXXVIII heeft alles voor de neutrale supporter. Van geweldige aanvallende acties, tot domme penalties en fraaie verdedigende acties. Lightning Leiden heeft kosten noch moeite bespaard om rond de wedstrijd een fantastische party op te tuigen, waarbij aan alles is gedacht. Behalve aan genoeg zonnestralen, want af en toe zorgt de regen voor een aardige domper aan de Montgomerystraat.

Op de fraai evenementlocatie voelt Lightning zich -terecht- meteen het meest thuis. De ploeg koerst in de eerste helft dan ook af op een 14-0 tussenstand. Aanvallend bereikt de ploeg de 14 punten al in het eerste kwart, na een touchdown catch en een touchdown run. De ploeg uit de Sleutelstad heeft hierna nog de kans om de score uit te breiden, maar een lange run van Owen van Gorcum wordt teruggefloten op een holding penalty. De daaruit voortkomende fieldgoal is niet aan de Leidenaren besteed.

In plaats daarvan is het Maastricht Wildcats dat namens quarterback DJ Johnson twee keer dichtbij een score komt. Twee keer ziet de ploeg het schip echter in het zicht van de haven stranden. Tot twee keer toe houdt Lightning binnen de eigen 5-yard lijn stand en forceert het knap een turnover on downs, alhoewel dat de laatste keer vooral aan de botervingers van de Wildcats-receivers ligt.

In de derde kwart lijkt Maastricht orde op zaken te stellen. Het scoort al snel de aansluitingstreffer, wanneer quarterback Johnson er als een haas vandoor gaat voor 75 yards en een touchdown. De Wildcats hebben echter geen rekening gehouden met kicker en receiver Joshua Beurkens. Op drie achtereenvolgende drives heeft de nummer 81 van Lightning een cruciale catch of run. Ze monden uiteindelijk uit in een fieldgoal en een 20-yard touchdown grab van Breurken om de score 24-7 te maken. Overigens gaat deze uitbreiding van de score niet geheel zonder credits voor de defense. Met een onderschepping en een fumble recovery houdt het de thuisploeg goed in het zadel.

Wonderbaarlijk genoeg komt Maastricht in de eindfase van de wedstrijd toch nog dichtbij. Op miraculeuze wijze stuitert een fumble van een medespeler tijdens een Limburgse aanval recht in de handen van Ray Ket. De veteraan receiver weet zich als vanouds goed raad met het cadeautje en scoort een 30-yard touchdown op de recovery. Wanneer de onside kick hierna ook nog door Maastricht wordt veroverd, lijkt het nog spannend te kunnen worden. Cornerback Dante Torbed sealt echter de deal met een onderschepping in de endzone, waardoor Lightning de champagneflessen opnieuw mag ontkurken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *