Cincinnati Bengals verhangt zichzelf

Het is Cincinnati Bengals opnieuw niet gelukt voor het eerst sinds 1991 een playoff wedstrijd te winnen. Aan de hand van quarterback AJ McCarron wist de bespeler van het Paul Brown Stadion laat op voorsprong te komen. De ploeg gaf de overwinning echter weg door twee domme personal foul-penalties, waardoor Pittsburgh net als in 1995 een sta-in-de-weg was.

De twee teams hielden elkaar in de stromende regen lange tijd in evenwicht. Tot diep in de eerste helft werd er in het Paul Brown Stadion in Cincinnati niet gescoord. De eerste acht drives eindigden allemaal in een punt richting de tegenpartij, waarna de beide partijen turnovers uitwisselde. Het was Pittsburgh dat na een onderschepping van quarterback AJ McCarron op het bord kwam via een fieldgoal.

Kicker Boswell zou het verschil op slag van rust nog verdubbelen. Pittsburgh hield Cincinnati Bengals in de eerste helft op de nul en het was de eerste keer sinds 1979 dat de ploeg uit Pennsylvania die prestatie tegen een playoff-tegenstander neerzetten. Het was een teken aan de wand voor de thuisploeg, die in het post-season nog nooit terug zijn gekomen van een achterstand.

Aan het begin van het derde kwart verloor Cincy het zicht op een overwinning. Net nadat de ploeg via running back Jeremy Hill de langste play van de avond had genoteerd, verloor McCarron de bal via een fumble. De bal werd opgeraapt door een defensive end Will Clarke, die de bal op zijn beurt weer verloor aan de rappe William Gay. Gay leek onaangeroerd de endzone van Cincy binnen te lopen, maar scheidsrechters oordeelden terecht dat Clarke al down by contact was toen hij de bal verloor. Pittsburgh liet echter geen gras over het hernieuwde balbezit groeien en een derde fieldgoal van Boswell bracht de Bengals verder in de problemen.

De problemen werden verder onderstreept door de mooiste touchdown tot dusver in het postseason: een acrobatische touchdown catch van Martavis Bryant, die de bal uit de lucht plukte en tussen de achterkant van zijn benen klemde terwijl hij een salto uitvoerde. Pittsburgh wist de two point conversion niet benutten, waardoor er een 15-0 voorsprong overbleef.

Penalties hielpen de beide partijen niet in de veldslag. Zoals verwacht waren de gemoederen tussen de beide divisierivalen nogal verhit. Dit leidde tot enkele oliedomme personal foul penalties. Gaandeweg het einde van het derde kwart werd de situatie zelfs grimmig, toen running back Giovanni Bernard werd getorpedeerd door linebacker Shazier. Dit leidde ook tot reacties uit het publiek. Bij een van de vergeldingsacties van de Cincinnati-defensie moest Pittsburgh quarterback Ben Roethlisburger het veld onder boegeroep verlaten.

Het leek een keerpunt. Cincinnati Bengals herpakte zich en deed aan het begin van het vierde kwart iets terug dankzij een touchdown van Jeremy Hill. Vijf minuten voor tijd kroop het met een fieldgoal van Mike Nugent zelfs tot vijf punten van Pittsburgh.

Het slotakkoord was waanzinnig. Een touchdown van A.J. Green zette Cincinnati voor het eerst op voorsprong en een interception van de defense leek de wedstrijd te sealen. Pittsburgh veroorzaakte echter een fumble op running back Jeremy Hill, waardoor de thuisploeg nog een late terugkeer van Ben Roethlisberger moest weerstaan. Hierin verloor Cincinnati het hoofd. Twee zure personal foul penalties gaven Pittsburgh een makkelijke fieldgoal.

Tien jaar geleden leidde een overwinning op Cincinnati naar een Super Bowl-zege voor de Pittsburgh Steelers tegen Seattle Seahawks. De route naar een nieuwe Super Bowl wordt volgende week vervolgd met een uitwedstrijd tegen Denver Broncos. Kansas City Chiefs neemt het dan op tegen New England Patriots.