Anthem protest neemt blanke vormen aan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Omdat we ons toch vooral door de pre-season moeten heen bijten, is er voldoende tijd voor zaken langs de lijn. En net als vorig seizoen blijft het ‘anthem-protest’ wekelijks nieuwswaardig. Zeker nu de blanke medespelers zich gaan bemoeien met de ‘zwarte’ protesten. In positieve ondersteunende zin wel te verstaan. 

Gisteren legden twee blanke spelers hun hand op de schouders van hun donkere medespelers die openlijk protesteerden. De oproep van Michael Bennett van de Seattle Seahawks van afgelopen week sorteert dus effect. De defensive end riep op dat de discussie een positieve wending zou krijgen als ‘de blanken’ het protest zouden steunen. Teammaat Justin Britt stond derhalve tijdens het volkslied naast de geknielde Bennett met een hand op diens schouder. De center was er na de wedstrijd wel als de kippen bij om te roepen dat hij niet respectloos was naar zijn vlag en de veteranen die de VS in verre oorden verdedigen. ‘Mijn vader zat ook in het leger’. Een statement wat maar aangeeft dat ook deze sympathisant niet zo goed houding weet te geven aan de hele protestreeks die vorig jaar werd gestart door de inmiddels werkeloze Colin Kaepernick.

Donderdag sloeg aan de andere kant van de VS de blanke Chris Long zijn arm om de schouders van safety Malcolm Jenkins toen hij met gebalde vuist omhoog stond tijdens het volkslied. Verder bleef het rustig bij de Philadelphia Eagles.

Waar ik de vinger in deze hele kwestie nog niet achter krijg is waarom het vooral individueel protest blijft van maar een paar spelers binnen het gehele bolwerk van de NFL. Waarom niet met het hele team. Of komt dit omdat aanstichter Kaepernick zelf zegt niet meer te gaan knielen bij het volkslied omdat zijn doel bereikt is: de discussie starten. Of vreest iedereen de toorn van commissioner Goodell die volgens artikel 46 van de CAO iedereen mag straffen die de NFL in diskrediet brengt?

Het wordt tijd dat het echte NFL seizoen begint. Dan kunnen de blanke en donkere supporters gewoon zij aan zij hun helden toejuichen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Lightning Leiden wint opnieuw

Lightning Leiden heeft opnieuw met grote cijfers gewonnen. Twee weken schoven zij de West-Frisians Outlawz met 0-72 opzij, vandaag heet het slachtoffer Maastricht Wildcats. Lightning

Lees verder »