4x per jaar 80+ pagina's Gridiron op je deurmat & het Gridiron Jaarboek?

BNL wil met kort seizoen football en entertainment brengen in BeNeLux

Al regelmatig in de afgelopen jaren waren de geruchten daar, deze week werd het werkelijkheid: een nieuwe American footballcompetitie dient zich aan in de lage landen. De Amsterdam Crusaders, Arnhem Falcons, Groningen Giants en Hilversum Hurricanes gaan samen met de Vlaamse collega’s van de Izegem Tribes en de Limburg Shotguns beginnen aan een nieuw project, de BNL. In een lang interview legt intiatiefnemer en voormalig Crusaders-lineman René Barens uit hoe het zover kwam, en wat het toekomstperspectief is van de BNL.

,,Toen bleek dat de AFBN en de wedstrijdcommissie in de coronaperiode toch hadden besloten dat we een lang seizoen moesten gaan spelen, heb ik gelijk een WhatsAppgroep opgezet met Nederlandse en Belgische vertegenwoordigers.” Dat gesprek bloedde in eerste instantie dood, maar het grote Belgian Bowl-fiasco bij de zuiderburen van afgelopen november blies de conversatie nieuw leven in.

,,Nadat de Brusselse teams de playoffs geboycot hadden heeft Michel Eeman, van de Limburg Shotguns, weer contact met mij opgenomen.” Ookal lukte het niet om voor de Belgian Bowl een Nederlands-Belgische match-up te realiseren, het bleek wel de aanzet voor de BNL. ,,Ja, toen ging dat gesprek ineens wel los.”

Pilot in 2022
De besprekingen gingen zelfs in een dusdanig tempo, dat er dit jaar al een pilot gestart wordt. Dat met steun van de Belgische koepelbond BAFL en met een soort gedoogsteun van de Nederlandse AFBN. ,,Maar we mogen het absoluut geen league noemen, het is belangrijk dat je dat opschrijft” laat Barens weten. ,,Het is echt een pilot die een aanzet moet zijn om in 2023 een league te beginnen. We gaan in 2022 de licentievoorwaarden uitzetten – minimale grootte van het roster, uniformregulaties, dat soort zaken.” Op de aankomende ALV van de AFBN wordt het plan verder toegelicht door Maurice Tielen, quarterback en hoofd American football bij de Hilversum Hurricanes. Die vergadering is eind februari.”

Dit jaar worden de wedstrijden tegen de Belgische teams nog om de Eredivisieweekenden en de Dutch Lions-trainingsdagen heen gepland, en tellen de onderlinge duels in de Eredivisie ook mee voor de pilot. Volgend jaar moet dat gaan veranderen als het aan de initiatiefnemers ligt. ,,Dan is het niet meer te combineren. Wat betreft de andere teams – we staan in de toekomst eventueel open voor een BNL2, die wel in een lang seizoen kan functioneren. Maar zover zijn we nog niet.” Belangrijk is volgens Barens in ieder geval dat het niet gaat om het afwijzen van andere teams. ,,Er is geen uitsluiting, maar dit zijn de teams die 100 procent tegen een lang seizoen zijn.

‘Lang seizoen is doodsteek’
Dat blijft namelijk de bron van frustratie waaruit de BNL geboren is. Desgevraagd wil René Barens best nog eens uitleggen waarom dat zo ongewenst is. ,,Teams met weinig spelers zeggen: dat is lekker, zo’n lang seizoen, dan kunnen mijn geblesseerde spelers lekker herstellen. Of: nu kunnen we lekker tussen de wedstrijden op vakantie. Kortom, met een lang seizoen wordt het écht amateursport. Je kunt ook nooit je vorm zo lang vasthouden als sporter.”

,,We hebben altijd geprobeerd om die extra stap te zetten. Dat is zeker niet altijd even succesvol geweest, maar een lang seizoen is wat ons betreft de doodsteek, dan is er geen weg meer terug.”

Daaruit spreekt al een belangrijke wens: een stukje professionalisering. Aan ambitie daarin geen gebrek bij de BNL. ,,We willen elke speelronde een game of the week” legt Barens verder uit. ,,We willen sowieso op zaterdagavond spelen, bij voorkeur. Daarnaast willen we entertainment bieden. Een commentator, muziek, eetkraampjes en hoe dan ook zitplaatsen. Voor dat laatste kijken we voor teams die dat zelf niet kunnen bieden ook naar speellocaties elders.”

De pilot van de BNL begint dit voorjaar al, en op 26 februari is de belangrijke ALV van de AFBN. Dan zal duidelijk worden hoe groot de steun voor de BNL in Nederland nu echt is.

What...!?

De Gridiron Nieuwsbrief. Helemaal gratis. Hartstikke vrijblijvend. Absoluut onmisbaar.

And you did NOT sign up yet...?

image1-transp-H180
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Never Ever Miss a Down

Helemaal gratis, hartstikke vrijblijvend en absoluut onmisbaar.
De Gridiron Nieuwsbrief. Sign up!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.