ELF-teams halen volop NFL-ervaring binnen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

De teams uit de nieuw gevormde European League of Football halen volop spelers met NFL-ervaring binnen. Wellicht de grootste aanwinst is voor de in ere herstelde Hamburg Sea Devils, waar voormalig NFL-starter Kasim Edebali zijn opwachting gaat maken.

De defensive end, die zowel de Duitse als de Amerikaanse nationaliteit bezit, keert daarmee terug naar zijn geboortestad. Daar speelde hij in zijn jeugd voor de Hamburg Huskies, uitkomend in de German Football League.

Op zijn 18de ging hij naar het land van zijn moeder om high school football te spelen bij de Kimball Union Academy. Bij Division I-team Boston College speelde hij vervolgens twee jaar college-football, om in 2014 de draft in te gaan. In eerste instantie was dat zonder succes, maar uiteindelijk kwam zijn carrière toch van de grond.

De New Orleans Saints contracteerden Edebali en in Louisiana was de Duitser drie seizoenen lang één van de startende defensive ends. Ook in 2017 kwam Edebali nog aan spelen toe, voor zowel de Detroit Lions als de Denver Broncos. Zijn laatste wedstrijd speelde hij in 2018 voor de Cincinnati Bengals, waar hij twee defensive snaps speelde en negen keer het veld op werd gestuurd bij special teams.

Nu keert hij dus terug in Duitsland, en hij is zeker niet de enige die NFL-ervaring meebrengt naar de ELF. Bij de Frankfurt Galaxy is bijvoorbeeld Desmond Cooper neergestreken. De Defensive Back – en voortreffelijke kick returner – stond eerder onder contract bij de Jacksonville Jaguars, maar werd na drie pre-season games gereleased.

En niet alleen op het veld, maar ook langs de zijlijn is ervaring uit Amerika te vinden. De hoofdcoach van Edebali’s Sea Devils bijvoorbeeld, Ted Daisher, coachte in de NFL bij meerdere teams. Bij de Philadelphia Eagles, de Oakland Raiders en de Cleveland Browns was hij van 2006 tot 2009 verantwoordelijk voor de special teams. Zijn gehele coaching-carrière beslaat al 43 jaar, waarin hij bij vele high schools en colleges positions coach was. In de ELF gaat hij voor het eerst aan de slag als eindverantwoordelijke.

Het seizoen moet in juni beginnen en met een hoge dosis kwaliteit – ook een aantal van de beste spelers uit het Europese football tekenden al in de ELF – lijkt het een spectaculaire terugkeer van football op hoog niveau in Europa te kunnen gaan worden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email