Hoeveel pikken fans van de NFL?

Gridiron is met deze blog zeker niet de eerste en waarschijnlijk niet de laatste die zich hardop afvraagt: Hoe lang pikken fans van de NFL ‘dit’ nog?

‘Dit’ is een running back die zijn vrouw tijdelijk tot halverwege de hemelpoorten peurt, over haar heen stapt als een stuk ‘road kill’ en de lift waarin zij ligt net niet dicht laat schuiven tegen haar bewusteloze hoofd, als een real life Leslie Nielsen film.

‘Dit’ is een running back die zijn kind patsen geeft met een stok en sinds vandaag ook beticht wordt van een ander gevalletje kindermishandeling.

‘Dit’ is een pass rusher met de bijnaam ‘Kraken’ die niet verdacht wordt, maar schuldig is bevonden, aan zware mishandeling van zijn dame. Hij gooide zijn vriendin op een berg geweren, dreigde haar te vermoorden en sleepte haar aan haar haren door een kamer.

God-DAMN. Hoe lang pikken we dat nog? Als een sports league en zijn atleten een weerspiegeling is van de samenleving dan leven we in een fucked up wereld, momenteel. Zoals Peter King het mooi zegt in zijn Monday Morning Quarterback, na een quote van CJ Spiller: ‘Er zijn een hele hoop goeie gasten in de league. Twee of drie mannen gaan het niet voor de rest verpesten.’

Dus komende zondag zit ik inderdaad weer te genieten van one handed grabs, geweldige D-linemen die als tight end een touchdown vangen, idiote runs, prachtige comebacks, fantastische hits en uitgedachte tactieken. Natuurlijk zit ik met een koptelefoon op alles wat mijn vriendin zegt vakkundig te negeren, en roep ik keihard ‘OH SHIIITT’ als de Patriots een kick blocken en hem terugrennen voor zes punten. Maar hoe lang pikken we ‘dit’ nog?

Roger Goodell leidt het hele NFL-zootje en hij is momenteel zo kundig als de voerman van Titanic. Greg ‘Kraken’ Hardy speelde gewoon in week 1, lang nadat hij schuldig was bevonden aan mishandeling. Adrian Peterson kreeg een weekje ‘foei’ van zijn Minnesota Vikings in een wedstrijd die zijn club toch zou verliezen. Volgend weekend speelt hij, is nu de gedachte, terwijl zijn kind rond loopt alsof hij een wild weekend op de Kama Sutra beurs achter de rug heeft.

Elke mishandeling of, slik, moord jaagt fans een beetje verder weg van de league. Dat geloof ik echt. Ik merk dat ik zin heb op zaterdag naar de college game te kijken. Ik merk al vooruit te kijken naar het NBA- en college basketball seizoen. Je kunt zeggen van die korfballende mieten wat je wilt, maar ik heb liever dat mijn zoon opgroeit als een tweede LeBron dan als een tweede Ray Rice. Het verschil tussen hun slechtste ‘decisions’ in het leven is behoorlijk groot.

0 reacties

 1. Als ik eerlijk ben vind ik het een beetje kort-door-de-bocht om te stellen dat de NBA en de respectievelijke college varianten van de NFL en NBA ‘beter’ zijn, op basis van hun “run-ins with the law”, om het even mooi op z’n Amerikaans uit te drukken.

  Ik pak als voorbeeld even de NBA;

  – Greg Oden, 7 Aug. 14. Domestic Violence
  – Dante Cunningham, 3 Apr. & 6 Apr. 14. Domestic Assualt (wurgde zijn vriendin en uitte terroristische bedreigingen
  – Kendrick Perkins, 10 Oct. 13. Assault (sloeg man, vrouw op straat)
  – Javaris Crittenton, 2011, moord. 2014 grootschalige drugshandel.

  Er zijn talloze arrestaties voor DUI/DWI’s, illegaal wapenbezit in de NBA. Net als in de NFL.

  Er zijn pakweg 500 NBA spelers en 2000 NFL spelers die in elk jaar actie zien op het speelveld. Gemiddeld genomen zijn beide groepen ver onder de nationale gemiddeldes voor arrestaties en veroordelingen in de VS (mannen tussen 18-30 jaar, zeker als men meetelt dat beide leagues voornamelijk afro-amerikaanse spelers in dienst hebben).

  Als je het mij vraagt is de commotie, ondanks dat deze terecht is, ietwat uit proportie geblazen door de media. In zowel de NFL, NBA en in mindere mate de NHL en (nog mindere mate) MLB zijn de gemiddelden voor criminele activiteiten lager dan te verwachten is op basis van leeftijd, ethniciteit en inkomen.

  De zaak Rice is nu meer aanwezig in de media omdat er een video (via TMZ) beschikbaar is – en daardoor wordt nu meer en beter gekeken naar de andere zaken die spelen.

  Als je het mij vraagt laat het meer de misstanden in de 4 grote leagues en het amerikaanse rechtssysteem zien (spelers komen er veel te gemakkelijk van af – Rice heeft bijv. geen echte straf gekregen) dan daadwerkelijk een fundamenteel probleem in de NFL.

  1. Super antwoord, Peter! Misschien dat de fan in mij (NBA fan sinds halverwege jaren negentig) die gevallen voor het gemak vergeten was. Ik denk dat je statistieken echter krom getrokken zijn, al zie je die vaak terug. Hoeveel multimiljonairs van 20-35 worden zo vaak opgepakt? Je kunt Rice of Peterson niet meer vergelijken met de gasten die ze waren voor alle roem en geld. Ze hebben veel meer kansen, zijn een rolmodel. Daar gedragen zij zich niet naar.

   1. Ik ben sinds halverwege de jaren negentif NFL fan, dus ik denk dat onze loyaliteit enigszins vergelijkbaar is – ik vergeet zelf de NFL gevallen ook eenvoudiger dan bijvoorbeeld Ryan Braun’s dopingschandaal (en nasleep) in de MLB.

    Even ter verduidelijking; De statistieken die waar ik naar refereerde zijn inkomen-onafhankelijk (aldus mijn bronnen; Deadspin, San Diego Union Tribune, USA Today – geen van allen noemt inkomen in deze context).

    Ik geef je groot gelijk dat spelers in zowel NFL als NBA door de spotlight, en (financiele) mogelijkheden die daaraan verbonden zijn, veel meer verantwoordelijkheden hebben zich fatsoenlijk te gedragen. Echter, het blijven jonge kerels met vaak een niet al te goede achtergrond of omgeving…

What...!?

De Gridiron Nieuwsbrief. Helemaal gratis. Hartstikke vrijblijvend. Absoluut onmisbaar.

And you did NOT sign up yet...?

image1-transp-H180
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Never Ever Miss a Down

Helemaal gratis, hartstikke vrijblijvend en absoluut onmisbaar.
De Gridiron Nieuwsbrief. Sign up!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.