Marlon Etnel zoekt stamceldonor

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Aan het begin van het millennium zette administratief medewerker Marlon Etnel van de Amsterdam Admirals de American footballwereld op zijn kop. Gescout tijdens een potje flagfootball op de parkeerplaats, schopte hij het uiteindelijk tot de Admirals-selectie die in 2001 door Europa trok. Nog geen twintig jaar later is Etnel stervende en met spoed op zoek naar een stamceldonor.

Etnel heeft een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker. De ziekte leek vorig jaar in remissie, maar stak een half jaar later toch weer de kop op. “Het is een erg ongunstige variant,” vertelt Etnel. “Ik heb een genmutatie die ervoor zorgt dat de ziekte resistent is tegen chemo. Ik heb wel pillen die de ziekte voorlopig onderdrukken, maar dat werkt gemiddeld anderhalf jaar.”

Met een stamceltransplantatie kan Etnel genezen. “Helaas moet de donor wel van negroïde afkomst zijn. En die donoren zijn er helaas niet zoveel.”

Als teamlid van de formatie werd Etnel in 2001 gevolgd door een docuploeg van RTL ‘Inside the Admirals’. Etnel kreeg zelfs wat plays toebedeeld. In de thuiswedstrijd tegen Barcelona Dragons moest hij vanwege verschillende blessures het veld in en wist hij zelfs quarterback Jarious Jackson bijna te onderscheppen. Na zijn korte footballcarriere liet Etnel zijn heupen overigens nog swingen. Hij bleek een begenadigd salsadanser.

De match met een stamceldonor is klein, daarom zijn er veel donoren nodig. In Nederland verzorgt het Nederlands centrum voor Stamceldonoren Matchis de stamceldonaties. Om te kijken of je in aanmerking komt om donor te worden, kijk je hier https://www.matchis.nl/over-stamceldonatie/.

Ga dus een kijkje nemen en geef jezelf op. Help Marlon Etnel en vele anderen die dringend verlegen zitten om een donatie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

6 reacties

  1. Ik gwef my zelf op …heb geen anderr keus …echt myn bloed eigen familie dus ik ben er positief over dat er binnen de fam een match moet zyn…1000% zeker

  2. Ik doe mer..io geef my zelf op als donateur…uit de familie moet er een match zyn..hopelyk ben ik het..ik zal er trots op zyn…lets match Marlon

  3. Ik geef mij bij deze graag op en zie het pakketje met wattenstaafjes wel tegemoet.

  4. Mijn man had óók een zeldzame vorm van lymfklierkanker, maar is dankzij zn eigen stamcellen genezen
    Ik neem aan dat dit is onderzocht
    Heel veel sterkte en kracht

Reacties zijn gesloten.