Ongekende opkomst bij Rookie Official Clinic

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

De American Football Bond Nederland zit altijd in de maag met scheidsrechters. Er zijn er simpelweg te weinig, dus het is altijd een gepuzzel om een seizoenschema op te stellen dat aan alle voorwaarden voldoet. Hopelijk is de puzzel binnenkort minder complex: maar liefst 14 rookie officials ondergingen dit weekend op de eerste clinicdag vrijwillig een clinic om zich de basisbeginselen van het scheidsrechterschap bij te laten brengen.

“Een ongekende opkomst,” aldus Arnold Buijs, die onlangs nog werd verkozen tot ‘Official of the Year’. “Het is een tweedaagse cursus waarbij wij de basis neerleggen voor ‘de rest van je leven als official’. We geven een idee wat het inhoudt om official te zijn: regelkennis, mechanics, maar ook over hoe je over het veld beweegt en wat de filosofie is achter het daadwerkelijk toepassen van de regels. Samenvattend is het vooral veel zelfstudie. Zelfstudie, zelfstudie!”.

Buijs is trots op de opkomst en hoopt dat alle 14 officials blijven hangen. “Maar we hebben een eerlijk beeld geschetst, dus er zullen er ook best een paar zijn die afgeschrikt zijn. Uiteindelijk blijven de besten over en dat zijn de scheidsrechters die ook daadwerkelijk tijdens het speelseizoen inzetbaar zijn.”

De tweede Clinicdag namen nog 10 rookie officials alle informatie in. Enigszins sceptisch zijn of deze zebra’s ooit het veld van dichtbij zien? Het mag.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email