4x per jaar 80+ pagina's Gridiron op je deurmat & het Gridiron Jaarboek?

Phantoms en Giants starten nieuw hoofdstuk Eredivisie

De Flevo Phantoms staan vanavond in de AFBN Eredivisie tegenover Groningen Giant. De Phantoms beginnen aan hun eerste avontuur in de Eredivisie. De Giants keren na een jaar afwezigheid weer terug.

Vorig seizoen kwam Flevo net te kort om rechtstreekse promotie naar ’s lands hoogste niveau af te dwingen. Door een speling van het lot bevindt het team zich nu echter toch onder de elite. “Het hoofddoel is om veel te leren en groeien in zowel leden als capaciteiten,” weet hoofdcoach Ronald Callenback. “De overstap naar de Eredivisie is niet om te onderschatten, maar de spelers zijn er allemaal helemaal klaar voor.”

Eén van de spelers die in de gaten gehouden moet worden is running back Steef den Uijl. Verkozen tot 2018 Season MVP vanwege zijn consequent sterke runs. Den Uijl speelt altijd naar verwachting of stijgt daar boven uit.

Een andere grote naam is fullback en linebacker Vincent Geene, die met zowel kracht als snelheid een grote rol speelt in de offense en defense van het team. Aan verdedigende zijde is Sjoerd van der Meer de ‘man to watch’. Met zijn onuitputbare motor en drive om te winnen speelt hij een grote rol in de defense.

Voor rookie Gino Akkerman wordt de wedstrijd op Eredivisie-niveau zijn eerste bij de senioren. Akkerman heeft een jaar ervaring opgedaan in Amerika op high school niveau en keerde vorig jaar terug bij de Phantoms vorig jaar.

De hel van het Noorden
De eerste wedstrijd van de Phantoms is tegen de Groningen Giants. De Groningers eindigde vorig seizoen op dezelfde plek als de Phantoms. “Dit belooft een goede test van kracht en wil te worden,” zegt Callenbach. “Deze wedstrijd zal een maatstaaf zijn voor de rest van het seizoen voor de Almeerders. Wij willen domineren met of zonder bal. Zelfs op defense zijn wij van plan aan te vallen.”

Groningen mag oprecht ‘de hel van het Noorden’ worden genoemd. Tegenstanders moeten aardig wat kilometers wegtrappen om bij de Giants te komen. Het dichtstbijzijnde team is Lelystad op circa 120 kilometer afstand. Dit kan wel eens een voordeel zijn voor de thuisspelende Giants: “Wij hopen dat andere teams hier last van hebben en iets minder scherp aan de wedstrijd beginnen. Wij zijn niet anders gewend. Voor ons is de dichtstbijzijnde wedstrijd 120 km verderop in Lelystad,” aldus Jochem Hilberdink (26), speler en penningmeester van de Giants.

Groningen degradeerde twee seizoenen geleden uit de Eredivisie en heeft dus gesnuffeld aan het niveau. Het team van Groningen bestaat dit jaar uit een goede mix van veteranen en nieuwkomers. Hilberdink: “American Football is een ingewikkelde sport, zeker als je er niet mee bent opgegroeid. Gelukkig kunnen wij altijd bouwen op de veteranen van het team. Je ziet vaak dat zij het team, en vooral de nieuwe mensen, naar een hoger niveau kunnen tillen. Dit geldt zowel voor de offense als defense.”

Echt inschatten wat de kansen tegen Flevo zijn, kan Hilberdink niet: “Zo’n eerste wedstrijd is natuurlijk altijd lastig met het inschatten van je tegenstander. Je hebt niet de kans gehad de tegenstanders te bestuderen, dus heb je altijd wat onzekerheid wat betreft hun spel. Maar het belangrijkste is dat wij van onze eigen krachten uit gaan. Het belangrijkste doel voor ons is om plezier te hebben in de manier waarop we spelen en met de mensen waarmee we spelen.”

De wedstrijd tussen Groningen Giants en Flevo Phantoms kent een kickoff om 19:00 uur. Gridiron doet verslag van de wedstrijd.


What...!?

De Gridiron Nieuwsbrief. Helemaal gratis. Hartstikke vrijblijvend. Absoluut onmisbaar.

And you did NOT sign up yet...?

image1-transp-H180
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Never Ever Miss a Down

Helemaal gratis, hartstikke vrijblijvend en absoluut onmisbaar.
De Gridiron Nieuwsbrief. Sign up!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.