Trojans schieten zichzelf in de voet tegen Commanders

De 010 Trojans hebben zichzelf vandaag in een wedstrijd tegen Lelystad Commanders behoorlijk in de voet geschoten. De thuisploeg verliest met 20-21, door andere door een gemiste PAT.

Het duel met de Commanders, op een zonovergoten veld in de schaduw van de Rotterdamse Kuip, staat bol van de fouten. Het lijkt of geen van de partijen de winst mee naar huis wil nemen. Neem Lelystad-running back Geordy Leito. De explosieve runner hoest vandaag maar liefst drie keer de bal op. Erger nog: hij verliest de drie fumbles ook nog.

De laatste fumble, bij een 20-21 stand, geeft 010 nog een keer de kans om de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. De ploeg laat in de slotminuten een zekere touchdown catch in de endzone echter door de handen vallen. Binnen fieldgoal range wordt bovendien de snap met de quarterback verkloot, waardoor Lelystad de laatste minuten opgelucht op de bal kan vallen.

Lelystad heeft met 6:05 minuten op de klok een voorsprong genomen door een lange touchdown van Sidney Kunst. De running back vangt de bal van Carlo van Deventer en sprint aan de zijlijn alle naaste verdedigers van Rotterdam eruit. De PAT zorgt ervoor dat Lelystad voorgoed een voorsprong neemt.

De PAT van Trojans in de aanvalsbeurt daarvoor gaat namelijk mis. En dat is jammer, want de aanleiding naar de touchdown is an sich het vermelden waard. Aan het begin van het vierde kwart beslist de coaching staff er bij een 14-14 tussenstand namelijk voor te gaan op fourth down. Een gutsy call en een even zo gutsy uitvoering: een catch met de vingertoppen zorgt ervoor dat 010 even later de 20-14 mag binnen lopen.

Daarmee ontbrandt een wedstrijd, die pas op de laatste play van de eerste helft los komt. Beide aanvallen hebben in de eerste helft moeite elkaar te vinden. 010 komt in het eerste kwart op voorsprong, maar heeft daar een blocked punt voor nodig. Pas op de laatste play van de eerste helft beantwoordt Lelystad de achterstand: een 50-yard pass van Van Deventer wordt door Frank van Berkum in de endzone gevangen. Na de rust zet Lelystad de thuisploeg meteen op achterstand met een fraaie pick-six van Frank van Deventer.

Beide ploegen hebben nu na twee gespeelde wedstrijden een 1-1 record. Zij spelen in dezelfde divisie, samen met Flevo Phantoms (0-1) en Hilversum Hurricanes (1-0). 010 Trojans vervolgt de queeste voor een hoge rangschikking op 7 november uit bij Flevo Phantoms. Lelystad ontvangt thuis Hilversum Hurricanes.

Foto’s: Gridiron