Veel historie bij Super Bowl LIV

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Het was 50 jaar wachten voor de Kansas City Chiefs fans om terug te keren naar de Super Bowl. Voor de ‘Niners” was de laatste trip in 2012, maar de laatste keer dat het team won was 25 jaar geleden.

Door Vincent Bezemer.

Kansas heeft 12 wedstrijden gewonnen en 4 verloren tijdens het reguliere seizoen. De 49ers 13 gewonnen en 3 verloren. Bij de wedkantoren zijn de Chiefs licht favoriet (met maar liefst 1,5 punt), maar dat is voornamelijk gekomen omdat er iemand een half miljoen dollar op de Arrowhead-ploeg heeft gewed.

Interessant zijn de wedstrijden in de wedstrijd. Bijvoorbeeld hoe de Chiefs omgaan met Nick Bosa, de stud defensive end van de 49ers. Maar ook de giga uitdaging van Chiefs safety Tyrann Mathieu “The Honey Badger” om 49ers tight end George Kittle af te stoppen (George is 1.95 en rond de 115 kilo, Tyrann is 1.80 en 85 kilo). Tyrann is na Patrick Mahomes misschien wel de beste speler in het veld.

Mahomes is de beste QB tegen een zone Defense. De Niners zijn nou net het team dat tijdens het seizoen de meeste zone coverages gebruikten. Daarnaast kan Mahomes bijna ieder pass “maken”. Pocket, rolling, scrambling, overhand, sidearm of shuffle.

Meer dan 270 yards passing per wedstrijd in de playoffs gooit Mahomes. Zijn team van receivers Tyreek Hill, Mecole Hardman en Sammy Watkins is waarschijnlijk het snelste receiver corps ooit in Kansas City neergestreken.

Tyreek heeft (tijdens zijn middelbare schooltijd) een 200 meter tijd gerend waar hij op de Olympische Spelen vierde mee zou zijn gewonnen (!). Het superwapen van Mahomes is echter TE Travis Kelce die samen met de TE van de Niners, George Kittle moet uitvechten wie het stokje van Rob Gronkowski (ex-TE van de Patriots) mag overnemen.

Deze Superbowl gaat daar zeker bij helpen. Jimmy G. heeft het vak geleerd van Tom Brady. Is het een “Cinderella season” of is hij gewoon zo goed? Beide playoff wedstrijden werden met meer dan 17 punten verschil gewonnen. Tijdens het seizoen kwamen 70% van zijn worpen aan en brak hij bijna door de 4000 total yards.

Vergeet niet, vorige seizoen wisten de Niners slechts 4 wedstrijden te winnen. Waarom? Wellicht omdat Jimmy G het hele seizoen van de zijlijn moest toekijken. Nu terug in de gelederen werden er maar liefst 13 wedstrijden gewonnen!

Rennen doen de Chiefs bijna niet, terwijl de 49ers de voorkeur geven aan de ground and pound van het trio Tevin Coleman, Raheem Mostert and Matt Breida. 144.6 yards per wedstrijd persen de mannen er over de grond uit.

Mostert is de verrassing van het seizoen en werd eerder in zijn loopbaan al zes keer gecut. Hij wist eigenhandig de Packers tegen de grond te werken. In de Conference Championship verzamelde hij 220 yards en vier touchdowns! Daarmee verbrak hij het clubrecord van Colin Kaepernick.

Beide defenses zijn erg goed. De meesten schatten de Niners iets hoger in maar de vraag is of Patrick Mahomes zich wel laat inperken. Dit wordt een blow out win voor de Chiefs of een super spannende pot gewonnen door de Niners. Kansas City 31, San Francisco 34

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email