Week 17: check hier wat er voor jouw AFC-team op het spel staat

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

De laatste speelronde is bijna aangebroken in de NFL. Vers in het nieuwe jaar wordt het reguliere seizoen afgesloten, en zoals altijd staat er voor veel teams nog van alles op het spel. In een tweetal artikelen vertellen we je alles over welk team waarvoor speelt in week 17. In dit stuk: de AFC-teams!

AFC East

Buffalo Bills – 12-3 / Divisiewinnaar
De Bills hebben de felbegeerde titel in de AFC East al zeker overgenomen van de New England Patriots. Een overwinning op de Miami Dolphins brengt wel gegarandeerd seed #2 in de AFC.

Miami Dolphins – 10-5 / Op wildcardkoers
Het zijn diezelfde Fins die zich op hun beurt met een overwinning op de Bills verzekeren van een plaats bij de laatste 14 in de NFL. Ook als dat niet lukt is er nog volop hoop: bij verliespartijen van de Baltimore Ravens, Cleveland Browns óf Indianapolis Colts spelen de lichtblauwen namelijk alsnog play-offs.

New England Patriots – 6-9 / Uitgeschakeld
De Patriots konden dit seizoen met Cam Newton geen vuist maken in de NFL. Het huidige 6-9 record kan daarom haast beter verslechterd worden dan verbeterd: bij verlies zit een 11de pick in de eerste ronde van de komende draft nog in het vat.

New York Jets – 2-13 / Uitgeschakeld
Het verhaal van de Jets mag bekend zijn. Een seizoen dat uit leek te draaien op eentje zonder overwinningen werd de afgelopen twee weken gered met overwinningen op de LA Rams en de Cleveland Browns. Ofja, ‘gered’… Door die twee zeges loopt NY Jets na een desalniettemin rampzalig seizoen ook nog eens de 1st pick in de komende draft mis en daarmee hoogstwaarschijnlijk quarterback en supertalent Trevor Lawrence.

AFC North

Pittsburgh Steelers – 12-3 / Divisiewinnaar
Geen Steelersfan zal ontevreden zijn met de uitgangspositie van diens team voor de laatste speelronde. De nog sterker dan geanticipeerde AFC North is namelijk al in de pocket, en bij een overwinning op de Cleveland Browns is zelfs seed #2 nog haalbaar. Daarvoor is dan wel een verliespartij van de Bills nodig.

Baltimore Ravens – 10-5 / Op wildcardkoers
Geen divisiewinst voor de Ravens dit jaar, maar desalniettemin gaat de ploeg uit Baltimore wellicht gewoon de play-offs in. Een overwinning in de uitwedstrijd bij de Cincinnati Bengals is voldoende om een wildcard op te eisen. Lukt dat niet, dan is het voor Lamar Jackson en de zijnen hopen op verlies van de Cleveland Browns of de Indianapolis Colts.

Cleveland Browns – 10-5 / Op wildcardkoers
Ook de verrassend goed spelende Browns onder aanvoering van revelatie Baker Mayfield hebben hun lot voor de nacompetitie nog in eigen hand. Bij een thuisoverwinning op de Pittsburgh Steelers gaan de Browns voor het eerst sinds 2002 de play-offs in en wordt de langst aangehouden play-offdroogte van dit moment in de NFL beëindigd. En ook hier zijn er bij verlies nog mogelijkheden. Als de Indianapolis Colts verliezen is de wildcard ook binnen.

Als dat óók niet gebeurt is er nog één redding mogelijk: als de Tennessee Titans verliezen en de Miami Dolphins én de Baltimore Ravens verliezen juist niet, dan gaan de Browns ook de play-offs nog in.

Cincinnati Bengals – 4-10-1 / Uitgeschakeld
Voor de Bengals is het seizoen min of meer over. QB Joe Burrow liet bij tijd en wijle zien waarom hij als eerste gedraft werd, maar zijn echte doorbraak laat nog op zich wachten. De Bengals gaan met de Philadelphia Eagles uitmaken wie de 5de pick in de komende draft krijgt: wie verliest mag hem hebben. Halen beide teams hetzelfde resultaat in de laatste wedstrijd, dan mogen de Bengals eerder kiezen.

AFC South

Tennessee Titans – 10-5 / Op wildcardkoers
De Titans lieten dit jaar zien dat hun goede seizoen vorig jaar geen toevalstreffer was. Op de laatste speeldag kan de franchise uit Nashville de divisie winnen, maar kan het bij ernstig noodlot de play-offs ook nog missen. Een overwinning uit bij de Houston Texans brengt de divisietitel naar Music City. Lukt winnen niet maar verliest directe concurrent Indianapolis Colts, dan is diezelfde divisietitel eveneens een feit.

Mocht dat allemaal verkeerd uitpakken dan kunnen de Titans zelfs nog helemaal uit de play-offplaatsen zakken. Een verliespartij van de Baltimore Ravens of van de Miami Dolphins moet dat voorkomen.

Indianapolis Colts – 10-5 / Op wildcardkoers
Voor de Colts is het scenario nog bizarder. Net als de Titans staan zij op een 10-5 record na een prima seizoen, maar het team van hoofdcoach Frank Reich kan zelfs bij een overwinning nog naast een wildcard grijpen.

Winnen van de Jacksonville Jaguars is dus het belangrijkste. Lukt dat, en verliezen de Titans dan ook nog eens, dan winnen de Colts de divisie en gaan ze dus de play-offs in. Winnen de Titans wel, dan zijn de Colts afhankelijk van een verliespartij van de Baltimore Ravens, de Cleveland Browns óf de Miami Dolphins.

Om het extra spannend te maken: tegenstanders Jags pakten hun enige overwinning van dit seizoen in de eerste speelronde, tegen de Colts.

Houston Texans – 4-11 / Uitgeschakeld
De Texans wisten hun goede vorige seizoen niet te herhalen. Slechts vier wedstrijden werden dit seizoen gewonnen en de play-offs zijn allang uit zicht. En gek genoeg zijn de Miami Dolphins daar het meest blij mee: zij hebben namelijk de 1st round pick voor de komende draft van de Texans overgenomen en dat kan verrassend genoeg maar zomaar de vierde keus opleveren voor de ploeg uit Florida.

Jacksonville Jaguars – 1-14 / Uitgeschakeld
Ook de Jags hoeven allang niet meer aan de postseason te denken. Een overwinning op de Indianapolis Colts gaf in de eerste speelronde nog een sprankje hoop, maar sindsdien werd geen wedstrijd meer gewonnen. Schrale troost: de Jets wonnen er inmiddels twee, en dus gaan de Jaguars naar alle waarschijnlijkheid met hun eerste pick in de komende draft supertalent Trevor Lawrence draften voor de quarterbackpositie.

AFC West

Kansas City Chiefs – 14-1 / Divisiewinnaar, seed #1
De Chiefs hebben zichzelf al verzekerd van de overwinning en de divisietitel en gaan bovendien als hoogstgeplaatste AFC-team richting de play-offs. Dat betekent sinds dit jaar dat zij als enige de wildcardronde mogen overslaan en in de divisional round instromen.

Las Vegas Raiders – 7-8 / Uitgeschakeld
De AFC West gaat naast de number one seed geen play-off teams meer leveren, want de huidige nummer twee is al uitgeschakeld. De Raiders hopen uit bij de Denver Broncos een 8-8 record te kunnen binnenslepen.

Los Angeles Chargers – 6-9 / Uitgeschakeld
Ook de Chargers zijn dus al uitgeschakeld, ondanks de bij vlagen indruk makende rookie quarterback Justin Herbert. Volgend jaar moet zijn echte doorbraak komen, dit jaar hopen de Chargers thuis nog op de Chiefs hun zevende overwinning dit seizoen te pakken.

Denver Broncos – 5-10 / Uitgeschakeld
Veel quarterbackproblemen tekenden het seizoen van de Broncos dit jaar. Te midden van al deze perikelen wist de franchise uit Colorado nog vijf overwinningen mee te pakken, maar de laatste plaats in de Divisie kan niet meer vermeden worden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email