Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

CFL-talent Vrede wil ‘hoop aan de mensen geven’

Anderhalve week geleden werd het duidelijk: een Nederlandse speler gaat aan de andere kant van de oceaan professioneel football spelen. Tyron Vrede, voormalig Amsterdam Crusader, werd in de CFL Global Draft als tiende gedraft door de Ottawa Redblacks en gaat zijn dromen achterna.

,,Hey man, how are you doing!’’ neemt Tyron Vrede de telefoon op voor onze interviewafspraak. Meteen daarna verontschuldigt hij zich voor het Engels dat hij af en toe tussen het Nederlands door gebruikt. ,,Ik heb al een tijdje geen interview in het Nederlands gegeven,’’ zo verklaart hij lachend. Maar nu is er een goede reden om eens met de linebacker te praten. Vers in de CFL gedraft staat hij namelijk aan de voet van zijn professionele football-carrière.

(Ont)spanning
,,Ik zat tijdens de draft in een zoom-call met mijn moeder en zus,’’ vertelt Vrede over de bewuste avond. ,,Het moment dat ik gekozen werd gaf een heel groot gevoel van rust. Het afgelopen jaar was door de coronacrisis erg onzeker, ik had geen idee wat er ging gebeuren. Op dit moment overheerst vooral de dankbaarheid dat ik deze kans krijg.’’

Toch kende de Nederlander in eerste instantie weinig spanning in aanloop naar de CFL Global Draft. ,,Ik heb met best wel veel teams gesproken, dus de week naar de draft toe viel de spanning heel erg mee.’’ De avond zelf zorgde nog wel voor wat gezonde spanning bij Vrede. ,,Ja, toen ik gedraft werd viel dat van me af.’’

Van Amsterdam, naar Amerika…
Maar, in tegenstelling tot veel van de spelers waar hij bij de Redblacks mee samen gaat spelen, is het football hem niet met de paplepel ingegoten. ,,Als kind speelde ik normaal voetbal, zoals veel jongetjes in Nederland. Dat heb ik vanaf mijn vierde gedaan, tot ik een jaar of zestien was. Toen werd ik door een vriend geïntroduceerd bij de Amsterdam Crusaders en dat beviel meteen. Het was erg leuk, écht iets anders, en het familiegevoel dat ik bij de club ervoer was erg fijn.’’

,,Op een gegeven moment merkte ik dat ik een beetje beter was dan de rest. Ik heb toen ook bij de Dutch Junior Lions (het nationaal jeugdteam, red.) gespeeld, wat heel tof was, om samen te spelen met jongens die normaal de tegenstander zijn.’’ Daarna besloot hij zijn Amerikaanse droom na te jagen. ,,Dat wilde ik eerst met normaal voetbal al, naar Amerika. Uiteindelijk kwam er dankzij mijn coach destijds interesse van een grote Amerikaanse high school. Maar ik was pas zeventien jaar en mijn moeder vond het niet zo’n goed idee dat ik alleen naar Amerika zou gaan.’’

…naar Canada
Een tegenvaller dus destijds, maar Vrede wist van geen opgeven. ,,Ik heb zoveel mogelijk mails gestuurd naar colleges om ergens aan de slag te kunnen, terwijl ik ondertussen druk aan het werk was om het benodigde geld te verdienen om eventueel naar Amerika te gaan. M’n eerste kans kreeg ik bij het West Hills Community College in Californië. Daar had ik een goed jaar, ik speelde goed en we wonnen een Bowl-game. Helaas werd de coaching staff daar ontslagen en dus transfereerde ik naar Kansas, naar het Garden City Community College.’’

,,In Kansas speelde ik één semester waarna ik een transfer verdiende naar de University of North Dakota.’’ Daar, niet ver van de Canadese grens, was de stap naar de CFL dan ook geen onlogische. ,,Jaarlijks kwamen er wel een paar scouts uit Canada kijken en dus was de interesse vanuit de CFL er al snel.’’ Zo kwam het er dus van, dat Tyron Vrede op 15 april gedraft werd door de Ottawa Redblacks, iets wat hem mooie reacties opleverde. ,,Ja, ik heb veel reacties gehad, dat is erg mooi. En het is vooral een mooie tijd om wat hoop aan de mensen te geven.’’

Zijn teamgenoten heeft hij overigens nog niet ontmoet in deze coronatijden. ,,Ik zit nog in Minnesota, waar ik verblijf bij familie van een ex-teamgenoot. Binnenkort moet bekend worden wanneer we daadwerkelijk gaan starten.’’ Maar als het seizoen dan uiteindelijk van start gaat, wil Vrede knallen. ,,Ik hoop een grote impact te hebben op de community en het team, en er goed uit te zien op de stat sheets. Ik wil me ontwikkelen als mens en als speler en ik wil op het hoogst haalbare niveau blijven footballen. Wie weet is dat ooit de NFL.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *