Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Ananias Semedo: ‘Je bent als AFBN zo sterk als je zwakste schakel’

Ananias Semedo, wide receiver en defensive back voor verschillende Tulip Bowl-teams, maakt zich sterk voor American Football in Nederland. Letterlijk. De 30-jarige Semedo traint met zijn bedrijf Topsport Coaching verschillende spelers, op weg naar een hoger niveau (foto: Watze de Haan).

‘Topsport Coaching’ is erop gericht de agility en kracht zo snel mogelijk in een speler naar voren laten te komen. ‘Sportscholen zijn er vaak alleen op gericht geld te maken’, zegt Semedo, ‘terwijl wij vooral met doelen werken. Spelers die bij ons trainen worden maandelijks gemeten, en krijgen elke maand een nieuwe aanpak of nieuw dieetadvies als dat nodig is.’

Je komt aan bij Topsport Coaching met een doel. Je krijgt een workout- en dieet-plan en kunt aan de slag. Altijd. ‘Beneden krijgt de hele verdieping kunstgras. Dus je kunt, weer of geen weer, altijd je sprintoefeningen doen.’

Niet alleen American Footballers maken gebruik van Topsport’s diensten, want Semedo traint ook voetbaltalenten in ‘zijn’ stad Rotterdam, bij Excelsior en (in het verleden) Rotterdam basketball. ‘En ik heb bij Twente en Sparta gewerkt, bij andere kleinere teams, ik heb twee en een half jaar geleerd om mijn expertise op te bouwen.’

Topsport Coaching onderscheidt zich in de unieke inzichten uit American Football, voetbal en atletiek die Semedo kan combineren. ‘Bij voetballers gaat het om een kopduel, bij receivers en DB’s om de bal op het hoogste punt vangen, maar de principes zijn hetzelfde. Ik leer mensen techniek en oefeningen om ze beter te laten sprinten en springen.’

Forfeits

En om dat gezonder te doen. Goede techniek voorkomt blessures, een gevoelig punt bij de AFBN anno 2013. Het lijkt alsof er dit jaar méér forfeits waren dan ooit, ziet ook Semedo. ‘Het zó belangrijk om fit te zijn. Met meer fitte mensen, speel je méér wedstrijden uit, je lokt méér mensen om te komen kijken, en uiteindelijk trek je méér sponsoren.’

Hij gelooft daarom dat de weg naar een betere AFBN door het krachthonk en over de trainingsvelden leidt. ‘Ik heb jongens van 26, 27 jaar die hun lichaam al kapot hebben getraind. Ik ben zelf bijna 31 en nog altijd sneller, of minstens net zo snel, als de gasten die hier trainen.’ Dat is slim trainen, en techniek, en misschien wel het feit dat hij met Churandy Martina traint, als die in Nederland is.

‘Maar echt: Mannen van 34 die slim trainen zijn nog topfit. We raken te snel geblesseerd in Nederland, en ik denk dat je met een slimme aanpak al in een paar weken verbetering kunt voelen.’

Zwakste schakel

Het gebruik van de heupen in het opendraaien uit een backpadel bijvoorbeeld, of het effectief zakken om van richting te veranderen. Het zijn volgens Semedo onderbelichte technieken die essentieel zijn om football in Nederland naar een hoger plan te trekken. ‘In Amerika zijn dat dingen die spelers vanaf hun zesde of zevende levensjaar meekrijgen. Daarom ligt hun level van beweeglijkheid zoveel hoger.’

Nederlandse spelers en de AFBN hebben daarom nog veel te leren, en niet per se bij Topsport Coaching. ‘Ik kan natuurlijk niet overal zijn, en in Arnhem bijvoorbeeld kunnen mensen ook heel goed trainen. Maar je bent als AFBN zo sterk als je zwakste schakel. Als we allemaal beter worden, komt de rest vanzelf.’

Dat de AFBN weinig aandacht trekt, ligt niet alleen aan de blessures. Er moet een slag in de professionalisering geslagen worden. ‘Hoe ga je een club sponsoren als sommige teams niet eens een kleedkamer hebben? Want jouw bedrijf gaat niet alleen naar je eigen team, maar ook op bezoek bij de anderen! Het is toch logisch dat een bedrijf dan denkt: Doe maar niet?!’

Een team waar Semedo zich overigens wel aan wil verbinden, is nationaal team Dutch Lions. Begin augustus zal Topsport Coaching bekend officieel bekend maken sponsor te worden van de nationale equippe.

Betere toekomst

Semedo heeft een plan voor footballend Nederland, dat deze auteur nog nooit gehoord heeft: Maak als team, verplicht, een plan van aanpak om beter te worden. Niet alleen binnen, maar ook buiten de wedstrijden. En laat iemand dat testen.

‘Schrijf op wat je wilt bereiken. Maar niet alleen dat: Ook hoe je het wilt bereiken. En toets dat dan jaarlijks, en kijk dan: Wat gaan we nu doen?’ En dat moet getest worden.

‘Henk Huurman is een hele slimme man, denk ik. Die zou dat kunnen beoordelen. Teams moeten in ieder geval feedback krijgen, over wat ze niet bereikt hebben, maar ook over wat wel is gebeurd.’

Er is nog volop werk aan de winkel, maar Semedo doet het zijne om een steen bij te dragen. Hij voegt ook een iets optimistischere blik op de gridiron toe: ‘Vergeet niet: Football is niet alleen de AFBN. Dat zijn de jongens die het spelen, die enthousiast over hun sport vertellen. Zolang dat gebeurt, is er een toekomst voor football in Nederland.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *