Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Bears laten Cutler wachten

De Chicago Bears willen weten wat voor vlees zij nu precies in de kuip hebben, vóór zij onder anderen quarterback Jay Cutler een contractverlenging aanbieden. Dat zegt Phil Emery, general manager van de Bears.


Cutler’s contract loopt af en het lijkt niet meer dan logisch dat de Bears een constant jaar van de gunslinger willen zien, vóór zij met poen gaan smijten. Aan de ene kant is Cutler een bikkel van een quarterback, die sacks pakt alsof het gratis pilskes zijn. Hij is bovendien gezegend met een kanon van een arm.

Twitter-reactie

Aan de andere kant is hij een twijfelachtige teamgenoot, die er geen moeite mee heeft zijn ploegmaten voor het oog van miljoenen af te vallen. Hij stond in een play off-wedstrijd langs de kant, met een ogenschijnlijk kleine blessure. Hij inspireerde de Twitters ( en NFL-spelers) toen tot grote vraagtekens.

Darnell Dockett: ‘If I’m on chicago team jay cutler has to wait till me and the team shower get dressed and leave before he comes in the locker room! #FACT’

Asante Samuel: ‘If he was my teammate I would be looking at him sideways.’

Verdere Cutler-feiten: In zijn zeven jaar in de league had hij slechts één keer een lagere ‘yards per attempt’ dan de 6.99 van vorig jaar. Zijn 58.8 procent completering is mager, en alleen in het blessure-beladen 2011 en in zijn rookiejaar was hij minder accuraat.

Zijn 81.3 rating was ook de op één na slechtste in zijn carrière. Cutler lijkt op zijn retour. Natuurlijk willen de Bears eerst een Joe Flacco-esque bewijs zien, dat hij een team kan dragen, voor zijn payday komt. Slimme move.

Cutler, op zijn beurt, bespeelt de omstandigheden koeltjes. Over het feit dat hij pas in 2014 mogelijk in aanmerking komt: ‘Dat vind ik prima. Ik heb nooit over m’n contracten gepraat in mijn carrière, en daar ga ik nu ook niet mee beginnen.’

Omslag op komst?

2014 Zou wel eens een grote omslag kunnen betekenen voor de Bears-franchise. Onder anderen Charles Tillman, Tim Jennings, Devin Hester, Henry Melton en Major Wright lopen ook af, na dit seizoen.

Robbie Gould, de kicker van de Bears die binnenkort ook vrij is, heeft een interessante mening. Hij zegt dat het méér kost, als je tot na het seizoen wacht. ‘En dan moet je als eerst voor je nummer één zorgen.’ Daarmee bedoelt hij mogelijk Cutler, als hij de Bears dit jaar de play-offs in loodst.

Maar ook een free agent als Gould zelf is duurder te behouden. Hij gelooft dat hij de meest gevraagde free agent kicker zal zijn, als free agency komt. ‘En dan kost het ze het dubbele, om me te houden.’

Cutler en de anderen moeten hun knaken dus dit seizoen verdienen. Dat zal niet gemakkelijk zijn. De Green Bay Packers bezetten, tot iemand het tegendeel bewijst, de divisie. De Detroit Lions stelden vorig jaar teleur, maar kunnen best eens rebounden. De Minnesota Vikings hebben de beste runningback van de league, en de Bears spelen voor het eerst zonder hall of famer Brian Urlacher. Moeilijk seizoen op komst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *