Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Kunst: “Gebrek junioren bottleneck Lelystad Commanders”

Het seizoen van de Lelystad Commanders was turbulent. De formatie, die in de halve finale van twee jaar geleden bijna Amsterdam Crusaders op de knieen kreeg, moest in het offseason van de grond af opbouwen. Toch ging het tijdens het seizoen niet slecht. De mannen van hoofdcoach Erik Hagen haalden zelfs met een hele jonge selectie opnieuw de halve finale. Sterkhouder Sidney Kunst kijkt terug… en vooruit.

Kunst kijkt met een goed gevoel terug op het seizoen, maar weet dat zijn team op een delicaat draadje balanceert. “De voorbereiding begon heel positief, maar later werd de trainingsopkomst minder. Ondanks dit hebben we elke keer heel goed resultaat neergezet met een heel jong team.We kwamen heel dichtbij, omdat we op veel posities de top van Nederland hebben.”

De running back realiseert zich echter terdege dat een finaleplaats afgelopen seizoen wellicht teveel van het goede zou zijn geweest. “Het was zeer teleurstellend de halve finale te verliezen met de  gedachte dat kampioen worden zelfs met dit lage leeftijdsgemiddelde er dik in zat,” aldus de teamperformer. “Maar het is ook een kwestie van geluk. Onze topspelers kunnen niet altijd en overal 100% blessurevrij blijven. Hiernaast hadden we te kampen met veel ejections. Dit voelde op een gegeven moment meer als een pesterijtje dan als rechtvaardigheid.”

Door de ervaring van vorig jaar weet Kunst inmiddels dat de doorstroom van jeugdige spelers cruciaal is. Kunst is een van de oudste spelers op het roster. “Zoals elk jaar proberen we in de  off season spelers erbij te recruiten en jonge spelers zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe niveau. Talent van de jeugd blijft stabiel doorstromen alleen hebben we geen junior categorie. De stap naar het seniorenteam begint daarom als minderjarige met dispensatie. Het zal moeilijk zijn het probleem te genezen, maar ons best blijven we doen.”

Met Erik Hagen heeft Lelystad een hoofdcoach die als geen ander in staat moet zijn het niveau in de hoofdmacht snel weer gelijk te trekken. “Het grootste goed is dat je ervaringen effectief kunt delen vanuit meerdere personen. Coach Hagen zegt terecht dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. We moeten de jonge spelers daarom zo snel en goed mogelijk brengen naar het niveau van de betere spelers.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *