Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Magische Brady leidt Pats naar overwinning

Het affiche was veelzeggend: Tom Brady tegen Drew Brees. De 4-1 Patriots tegen de 5-0 Saints. Gillette Stadium zat stampvol voor deze wedstrijd, maar was gek genoeg al half leeg toen het duel beslist werd. Tom Brady deed namelijk het onmogelijk door in een uitzichtloze positie in de laatste seconden van de wedstrijd een connectie te vinden met Kenbrell Thompkins in de hoek van de endzone: 30-27 voor New England.

Het leek in eerste instantie niet zo’n heel lastig duel te worden voor de Patriots. Ze controleerden de wedstrijd namelijk met hun up-tempo offense, schakelden de belangrijkste pion van Drew Brees uit (Jimmy Graham) door hun beste cornerback erop te zetten (Aqib Talib) en vonden eindelijk hun running game met een prima spelende Stevan Ridley. Twee scores van de jonge running back zorgden voor een comfortabele 17-7 voorsprong bij de rust.

Het dramastuk begon echter na de thee. Brees week af van zijn bekende receivers en werkte veel met checkdowns en backups om de coverage van de Patriots te omzeilen. Dat plan leek zijn vruchten af te werpen, want de Saints wisten op gelijk hoogte te komen en zagen dat de Patriots moeite hadden tegen de dit seizoen zeer sterke Saints’ defense. Na een 17-17 stand zorgde Stephen Gostkowski voor 23-17 met twee fieldgoals, maar gaven Brees en Kenny Stills de Saints weer de leiding met minder dan vier minuten te gaan. Toen de Patriots geen vuist konden maken, Hartley de stand op 23-27 bracht en Brady zijn enige interception van de avond gooide met iets meer dan twee minuten op de klok, hielden veel fans het voor gezien. De aandacht ging naar de Red Sox, de ploeg die die avond in Fenway Park de tweede wedstrijd van de ALCS speelde.

Die fans schreven Brady echter te vroeg af. Een ‘3 and out’ van de defensie van de Pats gaf de bal terug aan de offense, maar die zat zonder timeouts en moesten 70 yards overbruggen. Scherpe completions naar Edelman, Dobson en Collie (een 4th down conversion) bracht echter weer hoop in de harten van de Patriots. Nog één kans had de offense om de wedstrijd tot een goed eind te brengen en die kans greep de ploeg met beide handen aan. Brady zag dat Thompkins een stap voorsprong had op Jabari Greer, gaf zijn receiver het vertrouwen en dat werd niet beschaamd. Thompkins ging omhoog, plukte de bal uit de lucht en kwam met twee voeten neer in de endzone: touchdown. De fans die waren gebleven beleefden een van de meest memorabele comebacks van de Patriots in de recente historie.

Brady was na afloop opgelucht over de uitkomst van de wedstrijd en greep de kans nog maar eens aan om de onderschrijven hoe trots hij is op zijn jonge receivers corps. “De jongens hadden belangrijke catches. Het was gewoon een geweldige wedstrijd. Ik heb vertrouwen in die jongens. We zijn zeker niet perfect op het veld en moeten er zeker hard voor werken.” Dat de ploeg de hoop nooit opgaf lag volgens Thompkins aan hun coach, Bill Belichick. “Coach zei dat het misschien wel aankwam op de laatste seconden. We moesten gewoon bij het systeem blijven en blijven vechten tot het einde.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *