Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Iron Bowl: Meest dramatische ontknoping ooit?

Het beste einde in college football. Ooit. Dat zijn de reacties na afloop van de 2013-editie van de Iron Bowl, de jaarlijkse ruzie tussen Alabama en Auburn. Dit jaar stond er nog veel meer op het programma, behalve de eer. Alabama stond namelijk #1, Auburn #4. Alabama zou bij winst zeker zijn van een plaats in de strijd op het kampioenschap, maar het liep allemaal anders. Auburn won, en hoe.

De twee teams leken tijdens het duel aan elkaar gewaagd. Auburn zette de eerste punten op het bord, maar dankzij een prima tweede kwart kwam Alabama al snel langszij. A.J. McCarron vond de gaten in de defensie van Auburn, en dankzij goed werk van zijn defense kwam de Crimson Tide er hard overheen. Het was aan Tre Mason te danken dat Auburn ook in de tweede helft nog mocht denken aan een upset, want de running back had wederom een geweldige wedstrijd en slachtte de defensie van Alabama voor 164 yards en een TD. Die ene touchdown kwam vlak voor rust, wat een stand van 21-14 betekende na 30 minuten.

Het drama ontpopte zich echter in de tweede helft. Auburn trok de stand in het derde kwart gelijk, maar moest in het vierde kwart toekijken hoe het heen-en-weer spelletje in hun nadeel begon te werken. A.J. McCarron vond Amari Cooper voor een touchdown van maar liefst 99 yards, na een prima punt van Auburn, en dat leek de nekslag te zijn voor de ploeg van Gus Malzahn. Maar gelukkig had die ploeg Tre Mason nog. De running back bracht de ploeg in positie om de gelijkmakende score te maken met minder dan een minuut op de klok en dat gebeurde ook. Nick Marshall vond Sammie Coates voor de score van 39 yards en dus een 28-28 stand met 0:32 op de klok. Drama overal, maar het was blijkbaar nog niet genoeg voor de football-goden.

Want Alabama vond die 32 seconden genoeg om weer in fieldgoal-positie te komen. Startend van de eigen 29 yardlijn brak Yeldon er 33 yards uit in twee pogingen, wat Adam Griffith een mogelijkheid gaf om de held te zijn. Hij mocht een 56-yard fieldgoal proberen, wat meteen de winst zou betekenen voor Alabama. Griffith gaf echter niet geneog snelheid mee, wat de oplettende Chris Davis de kans gaf de bal te vangen in zijn eigen endzone en waar iedereen in Tuscaloosa al voor vreesde werd werkelijkheid. Davis ontweek een aantal tackles, ontweek de zijlijn een de linkerkant van het veld en bracht de bal meer dan 100 yards de andere kant op. Jordan-Hare Stadium ontplofte, Alabama kon het niet geloven. Van glorie naar verdriet in minder dan een minuut. Het verlies betekent namelijk dat Alabama zijn kansen op een kampioenschap heeft verspeeld.

Held van de avond was natuurlijk Chris Davis, die zijn team de overwinning bezorgde. Hij wist dat hij een kans zou hebben als de fieldgoal van Alabama te kort bleek. “Ik wist, toen ik de bal ving, dat er ruimte was om de bal terug te brengen. Ik wist dat ze de grote jongens op het veld hadden staan om de fieldgoal poging te beschermen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *