Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Bijltjesdag: Coaches vallen al met bosjes

Het traditioneel genieten op de maandag na week 17 in de NFL: bijltjesdag! Inmiddels zijn in de afgelopen 24 uur al vijf coaches ontslagen. De Detroit Lions, Tampa Bay Buccaneers, Washington Redskins,  Minnesota Vikings en de Cleveland Browns gaan allemaal op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Vergeet hierbij niet de Houston Texans die begin december Kubiak al ontsloegen. Who’s next?

Jim Schwartz vocht twee weken geleden nog om een plaats in de playoffs met de Detroit Lions. Zijn ploeg begon goed aan het seizoen, maar stortte volledig in tijdens de tweede helft van de competitie. Hiermee was het geduld op en tijdens het Nederlandse avondmaal kon hij zijn biezen pakken. Kort hiervoor werd ook het langverwachte ontslag van Greg Schiano bij de Buccaneers bekend gemaakt. De ploeg was dit jaar het langste zonder overwinning in de NFL. Het is daarmee een wonder dat hij niet eerder de wacht werd aangezegd. Overigens kon in zijn kielzog General Manager Mark Dominik volgen.

Ruzie met de quarterback
De overige ontslagen komen niet als een verrassing. Mike Shanahan deed alles behalve het inlossen van de hoge verwachtingen bij de Redskins. Al voor het seizoen ruziede hij met sterspeler Robert Griffin III, wat niet handig is als je weet dat de franchise meer geïnvesteerd had in de speler dan de coach. Leslie Frazier bij de Minnesota Vikings was ook te voorspellen. Als je de allerbeste runningback hebt van de NFL, wordt meer verwacht dan een 5-10-1 record.

Rommeltje in Cleveland
De Cleveland Browns hadden een goed ‘midden-seizoen’, maar eindigde desondanks met een ‘losing record’ als vierde in de divisie. Hoofdcoach Chudzinski werd vervolgens zondagavond reeds ontslagen. Toch enigszins opmerkelijk aangezien hij niet langer dan één seizoen bezig was. Bovendien werden gedurende het seizoen twee hoge draft picks afgeschreven (zoals runningback Trent Richardson), omdat ze niet paste in de plannen van de coach. Volgens Amerikaanse media zijn de spelers ook niet te spreken over de ‘move’. Het lijkt erop dat de Browns gewoonweg niet de basis hebben in de organisatie om er ooit nog iets van te maken.

Texans blijft zoeken
De Houston Texans ontsloegen al begin december hun hoofdcoach Greg Kubiak. Defensive Coordinator Wade Phillips mocht even het roer overnemen als interim-hoofdcoach. Maar wordt niet gezien als een structurele oplossing. Offensive Coordinator Ken Whisenhunt van de San Diego Chargers wordt als mogelijke trainer genoemd. Hij is echter nog actief in de playoffs en daarom mag nog niet gesproken worden met hem.

Hetzelfde geldt voor de Browns en Vikings die allebei lonken naar de diensten van Broncos’ offensive coordinator Adam Gase.

Rex Ryan veilig
Volgens de bloggers van Gridiron was Rex Ryan de eerste coach die ontslagen zou worden dit seizoen. Zij hebben echter weer bewezen hoe onvoorspelbaar de NFL is. Ryan kreeg gisteren direct te horen dat hij zeker is van zijn baan. Maar hoe zeker is zeker?

Who’s Next
In navolging van de zes franchises die op zoek zijn naar een nieuwe coach zijn er nog vijf franchise waarbij baanzekerheid niet 100% is. De Dallas Cowboys hadden weer een verloren seizoen en het geduld met Jason Garrett zal toch eens op zijn. Zo ook bij de Dolphins (Joe Philbin), de Titans (Munchak) en de Oakland Raiders (Dennis Allen). Daarnaast wordt in New York gefluisterd dat Tom Coughlin binnenkort zelf bekend gaat maken of hij blijft of niet.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *