Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Wie helpt jeugd American Football?

Een van de schrijnende problemen in de Nederlandse American football competitie is het gebrek aan doorstroming vanuit de jeugd. Daar waar het American football landschap ten tijde van de Admirals werd gevoed met Schoolleagues en Flag Footballcompetities, daar lijkt de put met talentvolle jongens uit die periode uitgedroogd. De talenten van weleer zitten nu in Amerika op college of lopen al rond bij de full-contact teams. Er blijft slechts een handjevol spelertjes over om jeugdtackle te spelen. Nederland telt momenteel twee echte jeugdteams voor de 9 vs 9 variant: de Amsterdam Crusaders en de Flevo Phantoms. Die kunnen echter niet tot in den treure tegen elkaar blijven spelen en dus moet er nodig iets gebeuren.

Daarom zijn er op bond- en clubniveau initiatieven ontplooid om clusterclubs te maken. Veel teams hebben immers wel een aantal jeugdspelers, maar te weinig om in competitieverband mee uit te komen. Zo snuffelen de Arnhem Falcons momenteel aan een combinatie met de Alphen Eagles en de Lightning Leiden en wordt er in Eindhoven halsreikend uitgekeken naar wat men in Spijkenisse en Rotterdam (naar de 010 Trojans om nauwkeurig te zijn) met de eigen selectie jeugdspelers wil aanvangen. Door slim te combineren, zou het zomaar eens kunnen dat Nederland bij de start van de competitie alsnog vier jeugdtackle teams telt. Het niveau van deze teams zal, vanwege de afstand en de weinige trainingsuren, wellicht niet top-of-notch zijn. Maar het zal allicht menig jeugdig hart opnieuw in vlam zetten voor deze mooie strategische sport.

Een en ander is in gang gezet, nadat tijdens de Technische Vergadering een aantal aanpassingen waren gemaakt in de definitie van jeugdtackle-spelers. Hierdoor wordt het voor deze groep nagenoeg onmogelijk om versneld te kiezen voor een dispensatieregeling om bij de senioren full contact te spelen. Het verleden heeft uitgewezen dat dit meer carrieres kapotmaakt, dan ten goede komt. Gridiron ondersteunt de combinatieteams en hoopt dat dit het begin is van een floriserende jeugdtak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *