Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Florida State – Auburn: titanenstrijd ter afsluiting

Vanavond staat de laatste en tevens belangrijkste wedstrijd van het NCAA Football-seizoen op het programma. #1 Florida State neemt het op tegen #2 in de Rose Bowl in Pasadena, Californië. Een titanenstrijd tussen de onbetwiste nummer 1, de Seminoles, en de ploeg in vorm, Auburn. Waar moeten we op letten?

De weg richting het nationale kampioenschap was voor de Seminoles niet erg spannend. De grootste dreiging kwam note bene van Boston College, dat op 14 punten kwam van de ploeg van Jimbo Fisher. Top 10-teams Clemson en Miami werden hardhandig aan de kant geschoven en ook de andere genoteerde tegenstanders (#20 Duke en #25 Maryland) kregen een pak op de broek. Dit allemaal onder de bezielende leiding van Heisman-winnaar Jameis Winston. Hij is de ster en het boegbeeld van de Seminoles. Laat dit echter niet verbloemen dat Florida State een van de meest getalenteerde rosters heeft van het land. De wide receivers zijn atletisch en snel en met name de defensie liet er dit jaar geen gras over groeien. Alleen Boston College wist meer dan 2 TD’s te scoren en veel ploegen stonden met rust al op een onoverbrugbare achterstand.

De opkomst van Auburn was een stuk opmerkelijker. De ploeg begon dit jaar als underdog in de SEC, maar klom langzaam in de rangen van het BCS-systeem. De apotheose kwam tijdens de Iron Bowl, toen Gus Malzahn en zijn mannen op ongelofelijke wijze #1 Alabama van de troon stootten. Het succes van de Tigers is met name te danken aan de spectaculaire running game. Onder leiding van quarterback Nick Marshall en running back (en Heisman-finalist) Tre Mason groeide de ploeg gedurende het seizoen naar grote hoogtes. De laatste drie overwinningen van de ploeg zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen: Georgia (43-38), Alabama (34-28) en Missouri (59-42) werden aan de kant geschoven, op weg naar de tweede plek op de ranglijst en dus een plekje in de strijd om de titel.

Waarom Florida State vanavond wint:
Voor velen is deze vraag: waarom niet? Florida State is het superieure team, heeft al zijn wedstrijden overtuigend gewonnen, heeft het meeste talent op het roster en heeft het vertrouwen. Vanavond zijn ze ook de grote favoriet (de spread is -9) en de experts verwachten een duidelijke overwinning van de Seminoles. Het is de taak van de defensie om Auburn af te stoppen en uit de statistieken blijkt niets waarom de unit dit niet kan. Zoals genoemd kwam alleen Boston College dit jaar enigszins in de buurt en dat was dankzij de fenomenale running back Andre Williams en de ground game van de Eagles.

Waarom Auburn vanavond wint:
Omdat Florida State nog geen ploeg gezien heeft als Auburn. De offensive line is de sterkste die de Seminoles dit seizoen gaan zien en de running game is simpelweg de beste die de BCS te bieden heeft. Als er een punt is waar de Seminoles op de verslaan zijn, is het de running defense. Als Auburn wil winnen, wordt het ongetwijfeld een shoot-out, want de defensie van de Tigers is niet goed genoeg om Winston af te stoppen. Controleer de klok, beperk de schade aan de defensieve zijde en hoop dat een aantal dubbeltjes de goede kant op vallen.

Dus, wat wordt het?
De Tigers gaat de Seminoles flink partij geven, zoveel is duidelijk. De sterke punten van Auburn zijn juist de punten waar de Noles op te verslaan zijn. Maar of dat genoeg is om de wedstrijd te winnen, valt te bezien. Winston en de offense van Florida State zijn compleet in sync en hebben heel het jaar gedomineerd. De unit barst van het zelfvertrouwen en de defensie van Auburn lijkt niet in staat om de Heisman-winnaar af te stoppen. Verwacht veel punten, maar net iets meer van de Seminoles: 42-38.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *