Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Preview NFC Championship: huzarenstukje San Francisco?

Dit weekend staat de strijd om het kampioenschap in de NFC op het programma. San Francisco reist af naar Seattle in een duel tussen de twee grootmachten in de NFC. Het is Carroll vs Harbaug, Wilson vs Kaepernick, Lynch vs Gore. Wie pakt de titel? GridIron blikt vooruit.

Homefield advantage

Het was voorafgaand aan het seizoen de natte droom van elke football-fan: een finale tussen de twee kemphanen Seattle en San Francisco. Al in het voorseizoen wisten de twee ploegen zich te onderscheiden van de rest en was het een kwestie van tijd voordat de apotheose zou komen. Dat die in het NFC Championship komt is de kers op de toch al heerlijke taart.

Na knappe overwinning in Green Bay en Carolina staat voor de 49ers nu de grootste test op het programma: winnen in Seattle. Alleen Arizona (of all teams) wist dit seizoen in CenturyLink Field te winnen en dat terwijl Carson Palmer vier interceptions gooide. Vorige week ondervonden de New Orleans Saints nog maar eens wat een luidruchtig thuispubliek met een team doet. De ploeg was niet goed voorbereid en wist de eerste helft geen enkele raad met de omstandigheden. De tweede helft was beter, maar niet genoeg om er nog een overwinning uit te slepen.

Defense wins championships

De tweede helft in Seattle kan een houvast zijn voor de Niners. De ploeg domineerde vorige week Carolina in eigen huis na rust en zag dat Seattle het een stuk lastiger had tegen de Saints. Met name Russell Wilson heeft zijn draai in de play-offs nog niet te pakken en werd meerdere keren uit de brand geholpen door de beste defense van de NFL. Komende zondag staan er echter twee defensies op het veld die een overwinning uit het vuur kunnen slepen. De Seahawks hebben statistisch gezien de beste verdediging van de NFL, maar San Francisco heeft laten zien dat ze in verdedigend opzicht tot de absolute top behoren. Vorige week moest de ploeg in de eerste helft nog een touchdown toestaan, maar in het tweede bedrijf liet de unit geen spaan heel van Newton en de Panthers.

Bekoelde liefde

De liefhebbers van hard-hitting football zullen zondag dan ook hun trekken komen. Feit: de ploegen mogen elkaar gewoon niet. Zelfs de coaches hebben een historie en spelers van beide teams laten zich regelmatig uit in de media over hun bekoelde liefde. De divisie-genoten staan dit seizoen voor de derde keer tegenover elkaar en bij de voorgaande twee wedstrijden waren er steeds wel een aantal incidentjes. Bovendien lieten de testosteron-bommen vorige week zien dat ze in play-off vorm zijn. Zowel de defenders van Seattle als die van San Francisco deelden meerdere keren keiharde hits uit en moesten dat er nog even inwrijven met wat goed geplaatste trash talk.

X-Factor

De vraag blijft: wie gaat dit duel nu eigenlijk beslissen? Aangezien beide defensies weinig prijs zullen geven, komt het neer op wie het meeste uit zijn offense kan halen en met name uit de running game. Marshawn Lynch en Frank Gore zijn twee van de beste running backs in de NFL en kunnen een wedstrijd in hun eentje beslissen. Bovendien creëren ze met goed spel gaten voor andere spelmakers, waaronder hun quarterbacks Wilson en Kaepernick. Lynch heeft in eigen huis het voordeel van het publiek, maar San Francisco heeft de afgelopen weken laten zien dat het spelen buiten Candlestick Park weinig problemen geeft. Lynch en Gore gaan uitmaken wie van deze teams de NFC mag vertegenwoordigen in New York.

Voorspelling

Op het slippertje tegen de Cardinals na, is Seattle dit seizoen niet te verslaan in het eigen CenturyLink Field. Zelfs niet door de 49ers, die in week 2 van dit seizoen een pak slaag kregen in het hoge noorden (29-3). Uw redacteur voorspelt daarom ook, waarschijnlijk tot ongenoegen van de hoofdredacteur, een overwinning voor de Seahawks. Het zal echter een schitterende partij worden, die hopelijk spannend blijft tot de laatste minuut. Seattle 17 – San Francisco 16

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *