Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Super Bowl 2015 niet in Arizona door anti-homowet

Homoseksualiteit blijft de ‘headlines’ in de NFL bepalen. De nieuwste ontwikkeling is dat Arizona mogelijk de organisatie verliest van de komende Super Bowl. Een anti-homowet lijkt roet in het eten te gooien als de gouveneur zijn veto niet inzet dit te stoppen.

De wetgevende instantie van de staat Arizona heeft vorige week een wetgeving aangenomen waarbij bedrijven hun diensten mogen weigeren aan homoseksuele of lesbische klanten. Uiteraard op religieuze gronden gestoeld. De enige die de wet nog kan tegenhouden is gouverneur Jan Brewer als hij zijn veto-recht gebruikt.

Het zou  niet de eerste keer zijn dat Arizona op dergelijke gronden de Super Bowl niet meer mag organiseren. In 1990 weigerde de staat Martin Luther King Dag te erkennen. Als gevolg mocht Arizona Super Bowl 27 niet meer organiseren en werd deze uiteindelijk in Pasadena (CA) gespeeld.  Twee jaar later werd deze dag door de staat wel als officiële feestdag geïnstalleerd. Sindsdien werd de Super Bowl weer twee keer gespeeld in de zonnige staat: 1996 en 2008.

De NFL zegt de situatie in Arizona op de voet te volgen, maar geen uitspraken doen op dit moment over gevolgen als het wetsvoorstel wordt omgezet in een wet. Ze benadrukken dat het beleid is van de NFL op discriminatie op basis van geloof, ras, seksualiteit, geslacht of leeftijd tegen te gaan.

Het zou wel het ultieme statement zijn van de NFL. Al zou het ook wel lachen zijn als de aanstaande eerste homoseksuele speler in de NFL, Michael Sam, als Super Bowl MVP in het University of Phoenix Stadium de Vince Lombardy Trophy omhoog zou houden…

Pro Bowl dan ook niet naar Arizona?
Op dezelfde dag dat twijfels zich aandienen of de Super Bowl wel in Arizona gehouden moet worden, laat de NFL wel weten dat ze erover nadenken om de Pro Bowl ook in het University of Phoenix Stadium te houden. Het zou de tweede keer zijn sinds 1979 dat de Pro Bowl niet op Hawaii wordt gespeeld. Het idee is dat het praktischer is. De timing echter van het nieuws, lijkt vooral erg slecht te zijn.

Het kan dus zomaar zijn dat Arizona niet alleen de Super Bowl verliest, maar ook de Pro Bowl organisatie. Een aardige aderlating voor de middenstand, wat weer als ‘leverage’ kan dienen voor de gouverneur om zijn veto in te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *