Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Alphen Eagles wint lelijk van Amsterdam Panthers

De Alphen Eagles hebben een eerste belangrijke stap gezet richting een threepeat. In eigen huis was de Alphense formatie de bovenliggende ploeg ten aanzien van tegenstander Amsterdam Panthers. Goed was het allerminst, maar het was de defense die Amsterdam Panthers uiteindelijk in het gareel hield. Ondermeer door vijf interceptions en twee fumble recoveries werd het 20-0.

Foto: Maarten van Bergen

De winst luidde de eerste zege in van nieuwbakken hoofdcoach Errol Zeefuik van de Eagles. De offensive lineman nam het roer over van Estrus Crayton, de Amerikaan die in goed overleg besloot zijn functie in Alphen neer te leggen. Toch moeten de bezoekers aan het Alphense sportcomplex zich over het voorhoofd hebben gewreven of ze hier wel de toekomstige landskampioen aan het werk hebben gezien. Het was namelijk een turnover festival over en weer. Dat begon al op de eerste aanvalsgolf van Alphen, toen een pitch op de grond viel. Amsterdam was hierna dicht bij de openingstreffer, maar de fieldgoal zeilde links naast de palen.

Dat er uiteindelijk na alle turnovers nog een score op het bord kwam in het eerste kwart was te wijten aan het sterke been van Alphen alleskunner Tom van Duijn. De quarterback/punter/kicker verving quarterback Richard Bouthoorn, die zich pas over twee wedstrijden weer bij het team kan voegen en trapte prompt een 31-yard fieldgoal tussen de palen.

Juist een slechte punt van diezelfde Van Duijn gaf Amsterdam in het tweede kwart uitzicht op meer. Ook hier was het riedeltje echter weer van toepassing: de allereerste pass van Sven Jansen werd onderschept door safety Ananias Semedo. Dezelfde man van de onderschepping was ook de man die even later een diepe regenboogpass van quarterback Tom van Duijn voor 28-yards over zijn tegenstander zag liften. Toen de corner van Amsterdam hierna pijnlijk in een play action fake van de Alphense quarterback trapte, leek de wedstrijd gespeeld. Receiver Berend van der Zaag mocht een makkelijke touchdown in ontvangst nemen: 10-0.

Omdat Amsterdam maar bleef strooien met interceptions werd deze score uiteindelijk nog verdubbeld. Pas in de laatste aanvalsreeks liet de aanval het potentieel zien, waarmee ze hopelijk de rest van de competitie weten te vangen. Hoofdcoach Markus Zielke van de Amsterdam Panthers miste zijn startende quarterback Anthony Slootmaekers, die twee weken geleden zijn ribben kneusde, maar hoopt dat de positieve punten het vertrekpunt zijn voor volgende week. “Het spel van zijn vervanger Sven Jansen was lovenswaardig, maar je kon duidelijk zien dat hij zijn draai nog moet vinden. Hij kon niet volledig meedraaien in de voorbereiding. De aanval heeft het duel jammer genoeg niet naar zich toe kunnen trekken, ondanks dat de verdediging Amsterdam tot het vierde kwart staande wist te houden.”

Amsterdam Panthers heeft een week om de fouten glad te strijken. Volgende week speelt de ploeg voor eigen publiek tegen Nijmegen Pirates. Zielke ziet na de teleurstellende prestatie zeker ook de lichtpunten. “De executie van onze voornaamste plays moet beter, dus dat komt deze week aan bod,” zegt de hoofdcoach. “En uiteraard bordureren we vooral voort op de positieve zaken die we vandaag hebben gezien.”

Alphen reist af naar Hilversum, de ploeg die vorige week Amsterdam Crusaders nog goed tegenstand wist te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *