Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

PAT voortaan vanaf 42 yards?

99,6% van de PAT’s werd in 2013 raak geschoten. Voor de NFL de hoogste tijd om de poging voor een extra punt na een touchdown te bemoeilijken. De zogenaamde ‘Competition Comité’ van de NFL bekijkt of de extra punt voortaan niet vanaf 42 yards geschoten gaat worden.

Het lijkt me een goed idee om de bal na een touchdown niet meer op de 2 yard lijn te leggen, maar de 25 yards-lijn. Dit laatste betekent dat je de bal 42 yards ver moet schieten. Hierdoor wordt de keuze voor coaches interessanter om te kiezen voor 1 of 2 extra punten na een touchdown. De 2-point-conversion heeft een slagingskans van lager dan 50% en dus wordt in de praktijk voor de veel minder spannende PAT voor één puntje. Sterker nog de PAT is in mijn ogen het meest saaie moment van de wedstrijd. Vorig seizoen werden slechts 5 van de 1267 PAT’s gemist.

Extra spanning in de wedstrijd lijkt mij altijd goed. De meest memorabele wedstrijden zijn die waar coaches een minimaal verschil maken door risicovolle keuzes. Meer 2-point conversions zie ik als meer spanning. Doen dus!

Het is alleen nog de vraag of het voorstel inderdaad wordt ingediend voor het komende seizoen of het volgende seizoen. En daarna of de 32 eigenaren van de NFL het dan ook goedkeuren. Commissioner Roger Goodell is in ieder geval vóór!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *