Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

USPTO: naam Redskins ‘minachtend’

De Washington Redskins zouden wel eens het alleenrecht voor de naam van het team kunnen verliezen. Woensdag besloot het United  States Patent and Trademark Office (USPTO) dat alleenrecht te annuleren, op basis van het feit dat de naam ‘minachtend is ten opzichte van de oorspronkelijke Amerikanen’. De ploeg gaat in hoger beroepen tegen de uitspraak

Het annuleren van het recht is een nieuwe klap in het gezicht van eigenaar Daniel Snyder, die er hard voor vecht om de naam van zijn team te behouden. Volgens het USPTO is het duidelijk geworden dat een ‘groot aantal van de oorspronkelijke Amerikanen de naam Redskins minachtend vond in connectie met de professionele tak van football’. Op dit moment betekent dit voor de Redskins alleen dat de naam en voorgaande logo’s hun patent verliezen, niet het huidige logo.

De Redskins hebben al aangekondigd het besluit aan te vechten, maar mocht de beslissing overeind blijven, dan betekent dit een flinke domper op meerdere fronten. Financieel gezien zou de club een flinke portie van zijn mogelijkheden verliezen. Daarnaast zorgt dit besluit voor nog meer druk op Snyder om de naam van het team te veranderen. De zakenman heeft al aangegeven dit niet te willen doen, maar het huidige klimaat rond de club is niet in zijn voordeel. Toch heeft Washington er vertrouwen in dat deze zaak in hoger beroep alsnog in hun voordeel uitvalt. Zij beroepen zich op eerder zaken, waarin de club uiteindelijk alsnog als winnaar uit de strijd kwam.

De discussie rond de Redskins heeft al flink wat stof op doen waaien in de VS. Verschillende politici hebben aangekondigd geen wedstrijden van de ploeg te bezoeken zolang de naam niet veranderd wordt. De uitspraak van USPTO wordt dan ook gezien als een dreun voor Snyder. Ook op het gebied van merchandise kan de uitspraak grote gevolgen hebben. Fans kunnen, zonder het huidige logo van de ‘Skins te gebruiken, hun eigen merchandise maken en verkopen zonder de wet te overtreden. Omdat de inkomsten van de retail worden gedeeld door 31 teams, de Cowboys hebben een exclusieve deal, raakt het ook de andere teams in financieel opzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *