Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Is Beast Mode op z’n retour?

Marshawn Lynch was de afgelopen jaren goud waard en niet alleen voor de Seattle Seahawks. Spelers van Fantasy Football weten waar ik het over heb. Elke zondag stond hij garant voor een shitload aan punten en het was bijna zonde als hij maar één keer in de wedstrijd de endzone vond. Toch durven we voorzichtig te stellen dat de hoogtijdagen van Lynch achter hem liggen. Is Beast Mode op z’n retour?

De afgelopen dagen stond uw redacteur voor een lastige keuze. In mijn Fantasy League spelen we met keepers en van de volgende drie giganten moest ik twee spelers kiezen om te houden: Drew Brees, Marshawn Lynch en Eddie Lacy. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Brees en Lacy, maar het was met pijn en moeite. Hoe kan ik Lynch zomaar laten gaan, na alles wat hij mij heeft gegeven? Na zoveel punten, zoveel comebacks, zoveel onnavolgbare acties. Moet ik hem niet het voordeel van de twijfel geven?

U merkt het al: ik zou een aanfluiting zijn als general manager. Te weinig met het hoofd, teveel met het hart. It’s a recipe for disaster. De feiten liegen echter niet: Lynch is ondertussen 28 jaar oud, droeg de bal de afgelopen jaren meer dan wie dan ook (901 keer) en heeft niet bepaald een stijl die duurzaamheid met zich meebrengt. Running backs gaan over het algemeen niet veel langer mee dan hun 30ste en dat levensjaar komt voor Lynch akelig dichtbij. Hij heeft nog geen indicaties gegeven dat hij het lichamelijk niet meer bij kan benen, maar het is duidelijk dat Seattle zich klaarmaakt voor het leven na Lynch.

De strijd achter de Pro Bowler is in volle gang. Robert Turbin is bijvoorbeeld bezig aan een geweldig voorseizoen. Terwijl Lynch zich afgelopen vrijdag tegen de San Diego Chargers heel even liet zien op het veld, voordat hij aan de zijlijn een zak Skittles opentrok, ging Turbin de rest van de eerste helft helemaal los. Hij kreeg de bal twaalf keer in zijn handen en perste er 81 yards uit, waaronder een prima 47-yarder. Daarmee blijft hij voorlopig Christine Michael voor. De tweedejaars running back was in training camp een van de revelaties, maar liet de afgelopen twee wedstrijden al even zoveel keer de bal op het kunstgras stuiteren. Hoewel hij de fumbles niet verloor, wordt dit in een offense van Pete Carroll niet bepaald op prijs gesteld (waar wel in de NFL?). Ondanks dat lijkt er ook voor Michael een grotere rol weggelegd in de offense van Seattle dit jaar.

De coaches van de regerend kampioen hebben de afgelopen tijd openlijk toegegeven dat het meer een teamprestatie wordt in het backfield van de Seahawks. Terwijl Lynch het in het voorseizoen allemaal nog even rustig aan doet, zijn de back-ups bezig om elkaar steeds harder te pushen en beter te maken. Beast Mode blijft dit seizoen de nummer 1, daar is geen twijfel over mogelijk. De verwachting is echter dat Seattle het was rustiger aan gaat doen met Lynch, hem wat meer tijd geven om bij te komen van zijn uitspattingen en dus de bal wat vaker aan Turbin en Michael afgeven. Of dat de goede strategie is, moet nog blijken. Voor Fantasy-eigenaren van Lynch lijkt het echter tijd om afscheid te nemen. De hoogtijdagen van Lynch lijken voorbij. Het is te hopen dat hij zijn goalline carries behoudt, maar we moeten voorzichtig conclusies gaan trekken: Beast Mode is op z’n retour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *