Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

In de nummers: Size does matter

Je moet je vriendin niet geloven: Grootte doet er wel degelijk toe. Uit pure nieuwsgierigheid, en als voorbereiding op een latere blog, kijkt Gridiron naar de omvang van verschillende NFL-teams.

De truc is simpel: We gaan naar wat nu nog een negentig-mans roster is en bekijken het gemiddelde gewicht van de boys op de lijst. De hypothese is heel simpel en doorstaat geen enkele academische test: Goeie teams zijn zwaarder dan slechte. Hoe kwam ik op dat idee? Omdat het in Nederland ook zo is, en ik een herinnering kreeg aan gigantische Seahawks tegenover iets-minder-gigantische Denver Broncos.

Ik heb vier teams gepakt die ik structureel goed vind, en vier die ik matig vind. Hierbij keek ik niet per se naar vorig seizoen, al komt dat bij de top wel zo uit. Ik heb de Houston Texans, gepijnigd door verschrikkelijke QB-play, en de Atlanta Falcons (twee jaar verwijderd van een bijna-SB-appearance) daarom weg gelaten.

De top zijn daarom de Seattle Seahawks, San Francisco 49ers, Denver Broncos en New England Patriots.

De bodem bestaat uit de bende van ellende: Oakland Raiders, Tampa Bay Buccaneers, Jacksonville Jaguars en Cleveland Browns.

Eens kijken.

Ploeg Gemiddeld gewicht in ponden
Seattle Seahawks 245,47
Denver Broncos 242,35
San Francisco 49ers 244,88
New England Patriots 248,74
 –  –
Jacksonville Jaguars 241,79
Oakland Raiders 247,67
Tampa Bay Buccaneers 241,09
Cleveland Browns 242,80

 

De Oakland Raiders zijn de enigen die tegen de wind van mijn voorspelling in pissen. Maar, dat zijn de Oakland Raiders. Die hebben de stank van Al Davis’ beleid nog op zich rusten en die wuiven we, puur voor het vermaak van de column, opzij.

De Broncos zijn veruit de lichtsten van de elite, en ook dat is eigenlijk niet verbazingwekkend: Zij zijn een team dat op de finesse van een passing game is gebouwd, terwijl de Seattle Seahawks inderdaad meer ‘POWER!’ schreeuwen. De New England Patriots zijn gewoon awesome.

Volgens de tabel ben ik hard op weg startende guard voor de Tampa Bay Bucs te kunnen worden. Die pussies zijn gemiddeld bijna drie kilo lichter dan de Patriots. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik op Stratumseind ga knokken zoek ik niet iemand uit die groter en sterk is.

Vervolg

Dit was een proefje dat voorzichtig fluistert dat er misschien wel waarde in de getallen zit. Als de final rosters bekend zijn gemaakt, gaan we kijken of de verschillen gehandhaafd zijn of zelfs groter zijn geworden. Verder wil ik best de moeite nemen ook per positie eens een onderzoekje te doen. Zijn de Carolina Panthers, Seahawks en andere sterke defences ‘up front’ inderdaad zwaarder dan teams zonder pass rush? Zijn de receivers van de beste passing offences zwaarder dan anderen?

Vinden jullie zoiets interessant? Laat het even weten in de comments of @tielvdheuvel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *