Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Rookie quarterbacks in de wachtkamer

Het gebeurde voor het laatst in 2007: een reguliere NFL-week zonder een startende rookie quarterback. Toch lijkt het over ruim twee weken weer te gaan gebeuren. Geen van de vier kandidaten heeft de coaches dermate kunnen overtuigen dat ze hem meteen voor de leeuwen gooien. En dat terwijl het best kan lonen om je quarterback vanaf dag één in actie te zien.

Sinds 2007 zijn er zestien quarterbacks in de eerste ronde van de Draft gekozen. Elf van die quarterbacks wonnen tijdens hun eerste training camp een basisplaats en mochten in de eerste week onder center beginnen. Een lijstje? U roept, wij leveren:

Joe Flacco, Matt Ryan, Mark Sanchez, Matthew Stafford, Sam Bradford, Cam Newton, Brandon Weeden, Ryan Tannehill, Robert Griffin III, Andrew Luck en EJ Manuel. 

Als u heeft geturft, leest u nu op uw eigen notities dat negen van de elf nog altijd bovenaan de depth chart staan bij hun club. Over Weeden en Sanchez willen we het niet hebben. Nee. Af. Foei! Niet nu. Met name Sanchez willen we bewaren voor later dit jaar, als hij de geblesseerde Nick Foles per ongeluk een keer moet vervangen. Can’t wait.

Moving on. Laten we voor de volledigheid het lijstje namen er even bij pakken met de mannendie niet meteen de wei in werden gestuurd:

Josh Freeman, Tim Tebow, Christian Ponder, Blaine Gabbert en Jake Locker. 

Lijstjes zijn leuk en als je ze goed uitkiest onderstrepen ze altijd je standpunt. Daarom willen we er niet teveel conclusies aan ophangen, maar toch. Het contrast tussen de twee is wel erg groot. Laten we het erop houden dat de coaches er tijdens de voorbereiding al achter kwamen dat ze toch niet zo’n quarterback hadden aangetrokken, als ze hadden gehoopt.

Terug naar het heden. Afgelopen week maakt Mike Pettine bekend dat Johnny Manziel nog even plaats moet nemen op de bank de komende wedstrijden. We gaan niet liegen: er zijn een paar traantjes weggepinkt op de redactie van Gridiron. We konden genieten van Manziel en met name van zijn non-verbale communicatie (“Going for one, dickheads!”).

Ondertussen wordt in Minnesota een andere rookie verslagen door een andere voormalige back-up van Tom Brady. Matt Cassel lijkt af te stevenen op een basisplaats, hoewel Teddy Bridgewater er alles aan doet om dit te voorkomen. Overigens zwemt ook Ponder nog ergens rond in Minnesota, maar niemand weet precies waar en waarom. Even verderop in Oakland is Derek Carr ongelukkig begonnen aan het seizoen met een hersenschudding. Entering Matt Schaub.

Dan rest ons nog één man. Een man waar vooraf niemand vertrouwen in had, waar om werd gelachen toen hij als derde werd gekozen door de Jacksonville Jaguars. En een man waar iedereen nu ineens vertrouwen in heeft: Blake Bortles! Hij wordt nu al de nieuwe Ben Roethlisberger genoemd en dat terwijl Roethlisberger eerst nog even paar jaar de rol van de huidige Roethlisberger wil vervullen (snapt u het nog?). In de eerste twee pre-season games was Bortles echter prima op dreef en gaf hij een beter visitekaartje af dan Chad Henne, de beoogde startende qb voor de Jags. De coaching staff van Jacksonville heeft echter altijd volgehouden dat ze de rookie rustig willen brengen en Henne in de basis zetten. Bortles moet de komende twee weken lights out spelen om alsnog voor de start van de competitie Henne voorbij te gaan.

Al met al ziet het er niet goed uit voor liefhebbers van stuntelende nieuwkomers en de eindeloze vergelijkingen met hun voorgangers. Als Blake Bortles je enige hoop is, weet je ongeveer hoe laat het is. Het is maar goed dat ze jacuzzi’s hebben in het stadion, daar in noord-Florida..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *