Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Dutch Lions met zelfvertrouwen terug uit Tsjechie

De Dutch Lions hebben afgelopen zaterdag in een absolute nagelbijter verloren van Tsjechië met 12-6. Het resultaat is positief te noemen. Zeker gezien het feit dat de tegenstander een niveau hoger speelt en de Nederlandse ploeg veel basiskrachten thuis had gelaten in verband met blessures en clubverplichtingen. De Lions moesten leunen op een aantal jeugdige spelers en dat heeft zeker geen windeieren gelegd. Ondanks het verlies was er genoeg om tevreden over te zijn. Misschien wel het belangrijkste: de teamopbouw en de rol die scouting hier in heeft gespeeld.

Vanaf de eerste play was duidelijk dat “Wij” voor niemand bang waren. Safety Idemar Bernadicas wist met een harde hit de bal uit de handen van een receiver te forceren en zette direct de toon voor de wedstrijd die vooral een verdedigende veldslag was. Bernadicas speelde als veteraan een dragende rol net als linebacker Kevin Bourne. Bourne is de man die binnen de lijnen verantwoordelijk is voor het doorgeven van de play en de defense op de juiste positie te zetten. De aanwezigheid van de twee veteranen was erg belangrijk, mede door de aanwezigheid van een groot aantal onervaren jongens.

“Kevin nam de leiding en ging voorop in de strijd. Hij gaf de plays door die hij vanaf de zijlijn kreeg, zette iedereen op de juiste posities en was constant aan het aanmoedigen en spoorde zijn teamgenoten aan het maximale uit zichzelf te halen. Hij las de offensieve formaties en maakte aanpassingen op basis van ons gameplan en wat hij zag. Zowel hij als Idemar hebben de gehele wedstrijd belangrijke tackles gemaakt, die grote terreinwinst wisten te voorkomen. Idemar maakte direct op de eerste play duidelijk dat wij waren gekomen om hard te spelen en dat bracht nog meer vuur in de ploeg. Verder was defensive tackle Humphrey Koopmans misschien wel de meest waardevolle speler op de defense. De speler die zijn debuut maakte als fulllback, maakte kort geleden de overstap naar defensive tackle en speelt daar als een beest.” Aldus coach Steve Sheppard.

De defense liet 260 yards toe waarvan 84 yards op twee grote plays. De running game werd goed in bedwang gehouden tegen een gemiddelde van 3,6 yards per run. En de passing game van de Tsjechen kwam niet van de grond. Slechts 6 keer uit de 20 pogingen wist de QB zijn receiver te vinden. In totaal scoorden de Tsjechen 10 punten.

De enige Nederlandse score van de wedstrijd kwam nadat Kevin Bourne een fumble veroorzaakte, die door linebacker Job van der Kleij 52 yards werd terug gelopen voor een touchdown.

Op offense waren er grote rollen weg gelegd voor running backs Chris Smith van de Eagles en Sydney Kunst van de Commanders. Smith verzamelde 68 yards tegen een gemiddelde van 5,2 yards per run. Kunst verzamelde 66 yards met een gemiddelde van 6 yards per run.

De passing game draaide niet helemaal lekker. Slechts 6 van de 27 passes die quarterback Richard Bouthoorn losliet vonden het doelwit en er werden twee passes onderschept. Receiver Ananias Semedo voerde de lijst aan met 35 yards op 3 catches. Tom van Duijn (2 catches) en Melvin Maasdamme (3 catches) vergaarde ieder 15 yards. Er werden twee sacks weggeven, waaronder één safety die de ploeg twee punten kostte.

Hoofdcoach Winston Ronde was erg te spreken over de prestatie van zijn team. “De conclusie van deze trip is, dat we een volwassen en gedisciplineerde ploeg zijn. Dat uit zich zowel op als naast het veld. Deze geweldige prestatie is mogelijk gemaakt door het gehele team en dan heb ik het niet alleen over de spelers groep, maar het team in zijn geheel. Onze eigen organisatie klopte van vertrek tot aankomst.”

De goede scouting heeft er ook toe geleid dat jonge jongens die eerder niet de naam hadden of de allure van spelers bij grotere clubs, toch in aanmerking komen voor het hoogste niveau. Zo ook defensive end Nick Rovers, die uitkomt voor de Spijkenisse Scouts in de tweede divisie. De 22-jarige speler is 1,88 meter lang en weegt 115 kilo. Rovers staat bekend als een harde werker die de afgelopen jaren veel tijd doorbracht in de sportschool. De afgelopen maanden is hij ook op het veld te vinden bij Top-Sport Coaching.

Coach Steve Sheppard was erg lovend over de defensive end: “Nick had slechts één interland op zijn naam staan, maar werd zaterdag voor de leeuwen gegooid zonder back-up tegen een sterk Tsjechisch team en heeft een sterke westrijd gespeeld. Hij is een goed voorbeeld van wat je kunt bereiken met hard werken, focus en consistente training. Ik verwacht dat Nick de volgende stap in zijn ontwikkeling gaat maken.”

Rovers zelf was best tevreden over de wedstrijd. “We gingen uitstekend voorbereid de wedstrijd in. De coaches hadden ons op het mentale vlak perfect klaar gestoomd. We hadden genoeg geanalyseerd en wisten precies wat we konden verwachten. Mede daardoor hebben we goed stand gehouden en vrijwel niks weggeven als defense. En dat biedt goede perspectieven voor de toekomst. Zeker omdat je met een jonge ploeg op het veld staat met weinig wedstrijd ervaring.”

Een aantal andere jonge namen die indruk maakten waren linebacker Jack Scheers, het pas 20 jarige talent van de Lelystad Commanders. Scheers stoomde door vanuit de Dutch Junior Lions en maakte sinds dag 1 indruk met zijn spel en aanwezigheid. Ook andere jonge talenten zoals cornerbacks Dennis de Wit van de Hilversum Hurricanes en Sean Richard van de Panthers maakten indruk. Ook defensive back Jose van Oosten van de Birmingham Lions maakte aardig wat minuten. Op de offense kregen offensive linemen Anthony van de Vijver en Ryan Kreijne kostbare minuten. De twee worden door offensive linecoach Pascal Matla omschreven als “grote beloftes”.

De Dutch Lions krijgen nu eerst een week vrij en dan start de voorbereiding op Spanje. Dat duel vindt 18 oktober plaats in Girona. Het team krijgt straks de dragende krachten terug en dat maakte de competitie alleen maar beter. Als iedereen keihard blijft knokken, is het slechts een kwestie van tijd voordat de overwinningen aan elkaar worden geregen. Overwinningen op het EK, wel te verstaan. Want dat is het ultieme doel. De titel op het Europees Kampioenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *