Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Penn State speelt niet meer voor spek en bonen

 

Het Football seizoen is voor Penn State goed begonnen. Na jarenlang te hebben gezeten in de hoek waar de klappen vielen, was er gisteren goed nieuws voor de trouwe Penn State fans. De college football wereld werd een aantal jaar geleden opgeschrikt door verschrikkelijk nieuws uit State College, Pennsylvania. Penn State had onder de legendarische coach Joe Paterno (hoofdcoach van 1966 t/m 2011) het bekende motto van “Succes with honor”. Alle spelers en coaches hadden een bepaalde verantwoordelijk voor de studenten, fans en alumni om zich altijd naar alle eer en geweten te zullen gedragen.

Jerry Sandusky
Des te harder kwam de klap aan toen een aantal jaar geleden het nieuws naar buiten kwam dat een assistent coach van het football team zich schuldig had gemaakt aan het misbruiken van kinderen. Een deel van deze misbruiken zouden plaats gevonden hebben op de campus. Jerry Sandusky was op dat moment de Defensive Coördinator van Joe Paterno. Toen dit nieuws naar buiten kwam werd, naast Jerry Sandusky (minimaal 30 jaar gevangenis straf), ook het football team van Penn State flink gestraft door de NCAA. Penn State kreeg de straf dat zij vier jaar lang geen Bowl Games mochten spelen en ook niet in aanmerking kwamen voor de Big Ten Championship. Daarnaast mochten zij per jaar 10 scholarships minder aan high school football talenten geven, zo konden zij maar 15 high school spelers per jaar werven. Door het schandaal kwam er een einde aan het tijdperk Paterno, hij werd door de universiteit aan de kant geschoven. Zij namen het hem kwalijk dat hij op de hoogte was geweest van het misbruik in het begin van de jaren 90 en daar te weinig actie op had ondernomen. Hij had dit misbruik wel gemeld bij de Athletic Director, maar niet bij de politie. Jerry Sandusky werd in die tijd wel, om toen onbekende redenen, ontslagen bij Penn State.

Nieuwe Coach
Na het vertrek van Joe Paterno, moest Penn State voor het eerst in 45 jaar op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Zij kwamen uit bij toenmalige Offensive Coördinator van de New England Patriots, Bill O’Brien. Hij had de zware taak om Penn State door de moeilijke tijd heen te leiden. Al snel werd duidelijk dat dit niet zijn droombaan was en werden geruchten van een vertrek naar de NFL steeds luidruchtiger. Een paar maanden geleden was het zo ver en werd hij hoofdcoach van de Houston Texans en moest Penn State op zoek naar een nieuwe coach. Top kandidaat was James Franklin, de coach die ondanks de moeilijke omstandigheden waar Vanderbilt zich in bevindt een revelatie van dat team maakte. Na korte onderhandelingen werd bekend gemaakt dat de in Pennsylvania geboren Franklin de nieuwe hoofdcoach zou worden.

Goed begin
Het nieuwe seizoen begon voor Penn State en James Franklin in Ierland. Dublin was het strijdtoneel van de Croke Park Classic waar Penn State voor 53.000 fans, waarvan ruim 15.000 Penn State fans uit Amerika, in de laatste seconde via een field goal wist te winnen van Central Florida, de verassing van vorig college football seizoen. Ondertussen heeft Penn State ook al hun tweede wedstrijd gewonnen, ditmaal van Akron University.

Sancties vermindert
Gisteren werd bekend dat de NCAA de sancties die het eerder opgelegd had, gaat verminderen. Vanaf volgend jaar mogen zij weer 25 high school spelers per jaar werven en vanaf dit jaar mogen zij weer strijden voor de Big Ten Championship en komen zij in aanmerking voor Bowl Games aan het einde van het seizoen. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor de Penn State fans en spelers die, in de dit jaar toch wel zwakke Big Ten Conference, direct kansen zien op een mooi seizoen. Komend weekend speelt Penn State een uitwedstrijd in New Jersey tegen Rutgers University en de fans van Penn State roepen op om na dit goede nieuws het stadion van Rutgers (met 52.000 plaatsen) over te nemen. Volgens de laatste berichten zullen er tussen de 10.000 en 20.000 fans hun Nittany Lions komen aanmoedigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *