Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Percy Harvin, een veel gezocht doelwit 

Tijdens openingsnacht lieten de Seattle Seahawks geen spaan heel van de Green Bay Packers, de formatie van hoofd coach Mike McCarthy. Met een gezonde mix van run en pass werd de defense van Green Bay aan flarden gespeeld. Onder de leiding van de immer kalme Russell Wilson. Wilson’s grootste wapen is de super getalenteerde Percy Harvin, die eindelijk weer fit is. En de NFL zal het  weten ook. 
Tekst: Saman Alzahawi

Offensive coordinator Darrell Bevell bedacht gisteren vele manieren om de bal bij #11 te krijgen. Laten we kijken naar een aantal manieren waarop Harvin werd bediend

De Jet Sweep

Deze play loopt Harvin al sinds hij drie jaar oud is. Bij de universiteit van Florida werd hij mede door deze play beroemd. De play is hem namelijk op het lijf geschreven. Het is een play die ontwikkeld is om snelle en wendbare spelers in de open ruimte te krijgen. Op dit moment is er wellicht geen betere combinatie van snelheid, wendbaarheid en kracht te vinden dan de voormalig Viking. Zijn snelheid is niet van deze wereld. Vaak genoeg struikelt Harvin half omdat zelfs zijn eigen benen de rauwe snelheid niet kunnen bijbenen.

Zie hieronder de formatie. Omdat Seattle met drie receivers het veld op komt, moet de Packers defense anticiperen en komen in de nickle formatie, vijf in plaats van vier defensive backs, het veld op. De dreiging van de pass is te groot en de Packers willen niet diep verslagen worden. Maar hierdoor zijn ze direct verzwakt tegen de run en door de aanwezigheid van de veelzijdige Harvin kunnn de Seahawks daar dankbaar misbruik van maken.
IMG_4619

IMG_4620
8.37: 1st and 10 Jet Sweep, GB rolt coverage naar de short side of the field om de bunch formatie, 3 receivers naast elkaar waarvan de middelste op de lijn, te counteren. Er onstaat een zee van ruimte aan de wide side of the field. Het valt gedurende de wedstrijd op dat Bevell deze play vooral callt als de ball dicht tegen de linker hashmark ligt. Dat creéert nog meer ruimte aan de wide side of the field. Harvin neemt weer de Jet Sweep, de handoff en zet het op een lopen. TE Zach Miller zet een geweldig block om #42 en Harvin komt één op één op cornerback Tramon Williams. 13 yards verder stapt Harvin out of bounds. First down.

Foto’s 3 en 4 tonen de belachelijke snelheid van Harvin. Veteraan Julius Peppers heeft zijn ogen op het backfield en ziet Wilson de bal aan Harvin geven. Maar op foto 4 is al te zien hoe Percy het scherm uitsprint en Peppers nog geen spier verroerd heeft. Speed kills, vrienden.

IMG_4621

IMG_4622

De Seahawks deden deze play doodleuk over met een nog beter resultaat.

7.01 1st and 10 op de Seattle 45. Buch formation met Harvin als binneste man. GB rollt weer de coverage. Ze staan in nickle formatie en brengen slot.corner Casey Heyward omlaag en laten Mycah Hyde de deep middle verdedigen. Morgan Burnett staat dicht tegen de lijn aan aan de wide side en corner Tramon Wiliams staat bijna op de hashmarks. En weer komt OC Darrell Bevell met de Jet Sweep. Harvin krijgt de bal in de handen gedrukt door Wilson. Wiggle, wiggle, wiggle. 16 yards en een first down.

Play Action

De Tweede play die we vandaag belichten is de play action. Een veel gebruike play in the playbook van Seattle. Het is een fake hand off naar de RB die gevolgd wordt door een pass naar een receiver. De OL moet dus heel even de run verkopen alvorens in pass protection the gaan.

IMG_4623

IMG_4624

IMG_4625

13.41 2nd & 12. Seattle komt in double TE formatie met Harvin als wing het veld op. GB heeft 8 man in de box omdat het de run respecteert. Het is de dreiging van Lynch,die gisterenavond volledig in Beastmide was en de GB Packers de hele avond pijnigde. Door de fake naar Lynch staat Morgan Burnett aan de grond genageld. Harvin maakt een sschijnbeweging naar de binneste schouder van Burnett en duikt buitenom en stuurt Burnett het bos in. Erger nog, hij belemert ook nog eens teamgenoot AJ Hawk. Hawk las wel de pass, zag Harvin maar liep op tegen Burnett. (zie foto) Harvin’s snelheid kwam ten tonele. Wilson vindt de wijd open staande Harvin die niets dan gras voor zich heeft. Harvin pakt 34 yards. Iets met een lollie stelen van een baby.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *