Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Percy Harvin, een veel gezocht doelwit (2)

Tijdens openingsnacht lieten de Seattle Seahawks geen spaan heel van de Green Bay Packers, de formatie van hoofd coach Mike McCarthy. Gridiron bekijkt hoe Seattle de bal in de handen kreeg van zijn grootste aanvallende wapen; Percy Harvin. (Klik hier voor deel 1)

Tekst: Saman Alzahawi

Offensive coordinator Darrell Bevell bedacht vele manieren om de bal bij #11 te krijgen. Gisteren keken we al naar de Jet Sweep en de Playaction. Vandaag nog twee plays.

De Bubble Screen
De Bubble screen is een variatie op een wide receiver screen. (Smoke screen zullen we komende week behandelen). Het gaat om een receiver die een stap naar achter doet en paralel aan de line of scrimmage richting zijlijn beweegt. Hij krijgt dan direct de bal toegegooid en heeft blockers, vaak andere receivers, voor zich. Bedoeld om snelle jongens in open ruimte te krijgen.

10.40: 3rd &1. Bubble screen. De Hawks hoeven slechts 1 yard te overbruggen voor een first down. Normaal een klusje voor Lynch en de ijzersterke running game. Maar Seattle prijst zichzelf om veelzijdigheid. Dus wordt het nummer van Harvin wordt gedraaid. Of commisioner Gordon gebruikte de Harv-signal. Dat werd me niet geheel duidelijk uit de gametape. Seattle komt in Trips het veld op, 3 receivers aan de boundary en tight end solo aan de andere zijde. Harvin staan in de slot geposteerd met Jermaine Kearse, misschien wel de best blockende WR in de NFL, en Doug Baldwin voor zich. (zie foto 1). Direct na de snap gooit Wilson de bal naar Harvin. Omdat de ball richting Harvin gaat die achter de line of scrimmage de bal vangt, mag de OL mee naar voren blocken en kunnen Baldwin en Kearse hun defensive backs blocken zonder dat daar een penalty aan hangt. (Illegal man downfield voor de OL en Pass interference voor de receivers). Kearse blockt Burnett en Baldwin gaat voor Williams. Ondanks dat de blocks niet geweldig zijn, heeft Harvin toch wat meters voor zich. (foto 2) AJ Hawk is niet snel genoeg bij Harvin die naar voren valt en de eerste down binnen sleept. Deze play werd drie keer gelopen. Met resultaten van 5, 2 en -2 yards.

IMG_4617IMG_4618

Tweede Play: HB Sweep from Empty

Seattle komt in een empty set op het veld. Dat betekent geen enkele running back. Kan niets anders zijn dan een pass. Of toch niet?
Want daar is weer die dekselse Lord Have Mercy Percy. De defensive formatie is dime, 6 defensive backs (DB’s zijn blauw omcirkeld). De D gaat er van uit dat er gepassed wordt dus counteren zij met hun beste cover guys. Net voor de snap gaat Harvin in motion richting het backfield, waar Russell Wilson in de shotgun formatie staat en neemt de running back positie in. Alles verandert nu voor de D. Hieronder de eerste play

5.05 1st down and 10. 1 TE en vier receivers. GB dus in dime formatie (foto 3) Harvin gaat net voor de snap in motion en neemt plaats naast Wilson in de shotgun. (foto 4) Hij krijgt daar de handoff voor de sweep naar de strong side. Hij mikt dan als het ware op het 8 gap (Buitenste schouder van de TE aan de rechterkant) Harvin krijgt de snap en volgt direct zijn blockers. De gehele rechterkant OL dendert naar de strong side en creëert zeeën van ruimte. Harvin dendert zijn weg naar 9 yards. De D had niet genoeg run geörienteerde spelers op het veld. Seattle had daarentegen nog steeds zijn 5 offensive line blockers en de tight end. Die winnen elk blocking duel van defensive backs. Green Bay had geen kans en geeft 9 yards weg.

IMG_4626IMG_4627

IMG_4628

Ondat het zo’n succes was, deden de Seahawks de play doodleuk over.

4th Q 4.29 2nd & 5. Empty set, vier receivers en TE. GB jn Dime formatie als reactie. 3rd en 5 is ook te overbruggen voor Seattle dus er is grote kans dat zij dit zien als een free play om in een klap grote yardage te pakken. Net voor de snap komt Harvin in motion naar het backfield, Het is weer een sweep en Harvin pikt 20 yards op. De play wordt teruggeroepen, want Clay Matthews deed zoals @Darch (Eindredacteur van het SportAmerika magazine) het zo mooi zei, een Robben. Hij acteerde zijjn weg naar een holding call voor TE Zach Miller. Maar het was weer een illustratie van het gevaar van Harvin. Foto 6,7 en 8.

IMG_4631

IMG_4632

Harvin kreeg 7 ballen toegegooid en ving ze allemaal. Hij kreeg vijf runs. Zijn totaal kwam op 110 yards. Bedenk dat ook even dat hij op slechts 50% van de snaps in het veld stond en het besef komt dat Seattle een moordwapen in huis heeft. En dat is best een enge gedachte voor de rest van de NFL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *