Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

AFBN vaart af op ijsberg: Spijkenisse gevraagd?

Met het aanvragen van een spoed-ALV lijkt de American Football Bond Nederland af te varen op een immense ijsberg. Dat blijkt wel, nu in de wandelgangen wordt gefluisterd dat ook de Spijkenisse Scouts zijn gevraagd of ze interesse hebben een jaartje in de Eredivisie door te brengen. De toevoeging van de zeer goed georganiseerde Scouts mag echter als een devaluatie van het product ‘Nederlands American football’ worden gezien. Niet omdat het team slecht football speelt, maar wel omdat de logica dan compleet weg is. Spijkenisse eindigde vorig seizoen in de eerste divisie met 8 punten, net zoveel als Eindhoven Raptors. Het team haalde de playoffs niet. Het bestuur van Spijkenisse was aanvankelijk bereikbaar voor commentaar. Toen de hamvraag echter werd gesteld, gaf het bestuur van het team niet thuis. Het bericht is dus niet bevestigd.

De ernst lijkt dan ook opgesloten in de reden waarom Spijkenisse uberhaupt voor de hoofdklasse benaderd zou moeten worden? Vanmorgen werd bekend dat Nijmegen een spoed-ALV had aangevraagd, omdat zij niet in een competitie met zes teams wilde spelen. Ook werd toen bekend dat de wedstrijdcommissie drie teams had benaderd om de eventuele overstap te maken naar de hoogste divisie: 010 Trojans, Groningen Giants en Lightning Leiden. Wat betekent de move om ook Spijkenisse te benaderen?

Als we uitgaan van een divisie met acht teams (een voorwaarde van Nijmegen) dan kunnen we alleen maar concluderen dat de AFBN op zoek is naar het achtste team. Dat betekent dat er gerede angst is dat twee van de drie gevraagde clubs vriendelijk bedanken voor de hoogste eer. Dit zou namelijk betekenen dat de AFBN blijft steken op zeven teams. Daar de 010 Trojans al hebben aangegeven dat zij vorig jaar het hele seizoen in het teken van promotie hadden gezet, beschouwen we de Rotterdammers als ‘in’. Groningen moest volgens het bestuur nog nadenken over de move. Van Lightning horen we alleen geruchten dat zij niet zitten te wachten op slachtingen onder een nationaal vergrootglas.

Maar er is nog een mogelijkheid. Als de wedstrijdcommissie niet mee gaat met de wens van Nijmegen, dan wil de bond dat de Pirates niet langer deel uitmaken van het hoogste niveau. Dan blijven er dus slechts vijf teams over. Aangezien de 010 Trojans bij monde van voorzitter Stephan Tuinenberg hebben aangegeven niet in een zes-team-competitie te willen spelen, blijft het aantal opties beperkt. Daar Groningen en Lightning in het voorgaande scenario ook hoogst onwaarschijnlijk zijn voor het hoogste niveau, zou het kunnen betekenen dat de AFBN een Eredivisie voorziet met Amsterdam Crusaders, Amsterdam Panthers, Hilversum Hurricanes, Arnhem Falcons, Alphen Eagles en Spijkenisse Scouts.

Gridiron is benieuwd naar de curveball die ons nog wordt toegeworpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *