Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Offensive Line Clinic van Dutch Lions groot succes

Terwijl de divisies van de AFBN over elkaar heenvallen, werd er door de Dutch Lions een positieve stap gezet in de ontwikkeling van American football. Op zondag 2 november gaf het nationale team namelijk de eerste van een reeks intensieve clinics. Ongeveer 50 offensive linemen waren op het affiche afgekomen: een offensive line clinic onder leiding van een van Neerlands beste lijnspelers ooit, Pascal Matla. De inmiddels 33-jarige Matla heeft zijn genopte schoenen inmiddels aan de wilgen gehangen, maar zijn voetsporen drukken nu meer dan ooit door op de Nederlandse velden. Een verslag van een bewogen dag. “Ik geloof dat ik nog nooit zoveel uitzonderlijk grote mannen bij elkaar hebben gezien.” (Door Saman Alzahawi).

Matla coacht inmiddels de offensive linemen en tight ends van het Nationale team. Vanuit de Lions is nu een plan gestart om clinics te organiseren voor de verschillende positiegroepen. De clinics worden niet alleen gebruikt ter onderwijzing, maar ook als scoutingsapparaat om nieuw talent te ontdekken. Tijdens de clinic waren maar liefst 14 (!) verenigingen vertegenwoordigd. De clinic mag dus met recht een groot succes worden genoemd.

Er werd begonnen met een introductie en ongeveer anderhalf uur aan theorie vergezeld van videomateriaal om de uitgelegde technieken en drills direct op het netvlies te branden. De inmiddels razend enthousiaste mastondonten mochten toen het veld op voor een actieve veldsessie, waar de verschillende drills en technieken in praktijk werden gebracht. Het was een ideale gelegenheid om de basistechnieken te verbeteren en te leren van een voormalig NFL-speler. Na een kleine twee uur werd de groep de mogelijkheid gegeven nog een aantal vragen te stellen en opmerkingen te maken, alvorens een eind werd gemaakt aan de festiviteiten.

Dennis van Beek, offensive line coach van de Enschede Broncos, was zeer enthousiast:”Ik vond het geweldig. Het was een uitgelezen kans om eens te leren van een coach die op het hoogste niveau heeft geopereerd. Om nieuwe technieken en drills te leren en hoe je spelers het best kunt klaarstomen voor het grote werk. Ik kan niet wachten om het hier geleerde toe te gaan passen op onze trainingen. Ik denk dat het erg belangrijk is voor het Nederlands American football continüiteit te krijgen in dit soort clinics, zodat het geleerde doorgegeven kan worden en we het spel gezamenlijk naar een hoger niveau kunnen tillen.”

Één van de spelers die optimaat kan gaan profiteren van de nieuwe baggage van coach Van Beek is Camilio Delfgauw, offensive tackle van de Broncos. Delfgauw gaat zijn vierde jaar in als speler. “Het was erg leuk, maar vooal erg interessant. We hebben goed de puntjes op de i kunnen zetten. Vooral de drills voor voetenwerk waren erg leerzaam. Hoe zet ik mijn voeten beter neer, waardoor ik makkelijker duels kan winnen. En met de vernieuwde kennis die wij hebben opgedaan, zeg ik, let komend seizoen op de Broncos. Want we gaan shinen.”

De organisatie van het evenement was onder andere in de goede handen van Dave Sahalessi, de teammanager van de Dutch Lions. Sahalessi maakt er een sport van alles tot in de puntjes te regelen: “Het was erg gaaf. Vooral omdat er zo’n enorme opkomst was. Denk dat het voor jongens een ideale gelegenheid was zichzelf te verbeteren en een betere speler te worden. Het was ook goed om weer als Dutch Lions organisatie naar buiten te treden en onze betrokkenheid met het Nederlands American Football uit te drukken. Alles met als doel het gehele niveau omhoog te krikken. De opkomst geeft de burger moed. Het is een goed teken naar de volgende clinic die we hebben.’

Die volgende clinic is een passing clinic onder leiding van offensive coordinator Pepijn Mendonca. Wie het wil meemaken moet 13 december omcirkelen op de agenda.

De anders immer koele Pascal Matla liep zondag met een grote glimlach van het veld. “Het was echt heel gaaf. Geweldig om met zoveel offensive linemen op een veld te staan en training te draaien met alleen jongens van de belangrijkste positiegroep. De offensive line maakt de identiteit van het team. De groep moet als een sterke eenheid opereren. Vijf vingers maken een vuist (verwijzend naar de 5 mannen die op de offensive line staan, red). Ik wist niet goed wat ik kon verwachten qua opkomst en niveau dus zijn we bij de basis begonnen. Het was enthousiasmerend om te zien hoe snel jongens de technieken oppikten en hier weg gingen met technieken en drills die ze kunnen toepassen. Zowel coaches als spelers. Het is duidelijk dat we dit soort clinics vaker gaan houden. En dat komt echt door de fantastische inzet van de deelnemers.”

Het is duidelijk dat Matla wil gaan zorgen voor continuiteit en direct gaat werken aan de volgende clinic. Gevraagd naar wanneer hij met de voorbereidingen van de volgende clinic begint, geeft hij ons lachend een indicatie.

“Morgenochtend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *