Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Nijmegen pleit voor terugkeer naar Eredivisie

De Nijmegen Pirates hebben de roep om een spoed-ALV schriftelijk onderbouwd, zo blijkt uit stukken die door sommige AFBN-teams zijn gedeeld met de redactie van Gridiron. De ploeg uit Gelderland wil een eredivisie met acht teams en pleit er terloops voor dat Spijkenisse Scouts niet een van de acht hoofdspelers is in de competitieopzet.

“Drie van de zes eredivisieclubs zijn niet gebaat bij een competitie met slechts zes clubs,” aldus klokkenluider Jacques Schmoller, die ook dienst doet als penningmeester van de club. “Dit vinden wij in het algemene belang van het American football in Nederland een slechte zaak. Daarom is zo’n besluit over een andere competitieopzet zo spoedig mogelijk nodig.”

Het team uit Noviomagus heeft de wedstrijdcommissie werk uit handen genomen en een eigen competitieopzet voorgesteld. Deze competitieopzet zou slechts een seizoen moeten gelden. “Om snel de huidige ontstane situatie op te lossen,” staat in het schrijven van penningmeester.

“Hierna kunnen we voor 2016 opnieuw bekijken en het voorstel voor een Dutch Football League (DFL) afwachten. Waarbij het duidelijk mag zijn dat ook wij vinden dat de sport gebaat is bij een keuze die gedurende vele jaren geldt en voor de clubs in Nederland zowel organisatorisch als speltechnisch in de praktijk haalbaar is.”

Ter herinnering: het team uit Nijmegen haalde vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis de playoffs.

Het voorstel van Nijmegen luidt als volgt:

Eredivisie:
Alphen Eagles
Amsterdam Crusaders
Arnhem Falcons
Nijmegen Pirates
Amsterdam Panthers
Hilversum Hurricanes
010 Trojans
Lightning Leiden

Eerste divisie:
Groningen Giants
Spijkenisse Scouts
Amersfoort Untouchables
Utrecht Dominators
Den Haag Raiders’99
Enschede Broncos

Tweede divisie:
Eindhoven Raptors
Almere Flevo Phantoms
Maastricht Wildcats
Lelystad Commanders
Middelburg Mustangs

Ook deze competitieopzet kent echter haken en ogen. Het meespelen van Lelystad Commanders en Middelburg Mustangs in de tweede divisie is bijvoorbeeld zeer twijfelachtig, waardoor de laagste divisie met drie teams een farce majeur zou zijn. Hiernaast zet het voorstel een hak voor Spijkenisse Scouts. Dit team gooide de AFBN drie weken geleden de reddingsboei toe, waarna de wedstrijdcommissie het geheel bevestigde door ze op te nemen in het concept wedstrijdschema. Gisteren liet 010 Trojans al blijken dat het rondsturen van het schema een ontzettende mispeer was. Het gezichtsverlies dat de AFBN nu mogelijk lijdt als de boel terug moet worden gedraaid is niet te overzien. De gulden middenweg zou zijn om Spijkenisse alsnog met een generaal pardon te laten meespelen ten koste van Lightning Leiden, het team dat niet perse naar de hoogste divisie wil.

De ingelaste ALV dient op zaterdag 29 november.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *