Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Bears sturen Cutler naar de bank

Nee, niet om zijn extravagante, veel te hoge jaarsalaris van meer dan $22 miljoen te cashen. De Chicago Bears hebben dit seizoen genoeg gezien van Jay Cutler en geven Jimmy Clausen de komende twee wedstrijden de kans om te laten zien wat hij in deze offense kan.

De Bears staan momenteel op een 5-9 record en zijn een van de grootste, zoniet dé grootste, tegenvallers van dit seizoen. Voorafgaand aan deze jaargang viel het woord Super Bowl af en toe nog wel in een zin met de franchise, maar de afgelopen weken is die hoop snel in de ijskast verdwenen. Onder Marc Trestman is de defensie nog altijd even zwak als de voorgaande jaren, maar nu blijkt ook de offense van een klif te zijn afgevallen. Onder aanvoering van Cutler staat die unit op een 19de plaats in de NFL, in tegenstelling tot de tweede plek die vorig jaar werd bereikt. Cutler zelf is dit jaar de best betaalde speler in de NFL, maar speelt daar zeker niet naar. Hij heeft 28 touchdowns, maar zet daar ook 18 interceptions en 14 fumbles tegenover. In de afgelopen drie wedstrijden alleen al wist de defensie van de opponent zes keer de bal te onderscheppen. Vorige week ging offensive coordinator Aaron Kromer al ‘anoniem’ los over Cutler in de media, iets waar hij later zijn excuses voor aanbood.

Volgens Trestman hebben we dit seizoen niet gezien wat we van Cutler en de offense mochten verwachten. “We hebben niet de dingen kunnen doen die we wilden doen. Daar zijn we naartoe aan het werken. We hebben momenten gezien, maar het is niet waar we heen moeten. Het gaat niet alleen om Jay. Het gaat om onze hele offense, samenwerken om de klus te klaren.” Het is het politiek correcte antwoord, want we mogen wel stellen dat Cutler de hoofdoorzaak is van de problemen aan de offensieve zijde. Met Matt Forte, Brandon Marshall, Alshon Jeffery en Martellus Bennett hebben de Bears veel spelers die een prima seizoen draaien. Het probleem is dat ze niet in stelling worden gebracht om succesvol te zijn. Ook Trestman en Kromer hebben daar een groot aandeel in.

Of dit het einde is van Cutler is voorlopig nog koffie dik kijken. Hij heeft vorig seizoen een contract van zeven jaar getekend en de Bears hebben daarbij flink wat geld in het vooruitzicht gesteld. Mocht je geld op een ontslag willen zetten, dan lijkt het veiliger om dat op de banen van Trestman en Kromer te doen. Beiden liggen zwaar onder vuur en lijken hun langste tijd te hebben gehad in Chicago. Het is dan aan de leiding van de Bears om een coach aan te stellen die deze getalenteerde offense wel aan de praat krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *